Rollaattori

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kolmipyöräinen jarruilla ja korilla varustettu rollaattori.

Rollaattori tai kävelyteline (harvemmin myös kävelypyörä) on liikkumisrajoitteisen henkilön kävelyä helpottava apuväline. Rollaattorissa on kahdesta neljään pyörää. Kaksipyöräisessä rollaattorissa takapyörien tilalla on tallat. Rollaattorissa saattaa olla istuinlevy, jonka päällä käyttäjä voi tarvittaessa levähtää. Rollaattorissa voi olla myös työntökahvoihin kiinnitetyt jarrut, sekä esimerkiksi kori tavaroiden säilyttämistä varten.

Rollaattori antaa tukea kävellessä. Rollaattorin käyttö ehkäisee kaatumisia ja niistä aiheutuvia vammoja, joille erityisesti osteoporoosi altistaa. Rollaattori mahdollistaa rajoitetun omatoimisen liikkumisen ja kuntoilun myös heikkovoimaisille sekä edesauttaa toimintakyvyn ylläpitoa.

Rollaattorin keksi polion vammauttama ruotsalainen Aina Wifalk (k. 1983). Wifalk esitteli rollaattorin idean Ruotsin valtion keksintörahastolle 1978.[1]

  1. Virtanen, Sofia: Rollaattorin 1970-luvulla keksinyt ruotsalaisnainen ei koskaan patentoinut keksintöään Tekniikka & Talous. 2.8.2014. Viitattu 9.8.2017.
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.