Kori

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee säilytysesinettä. Myös ajoneuvojen päällysrakenteita, sopimustekniikassa sopimusryhmää, verkkokaupan ostoslistaa sekä koripallon maalia kutsutaan koriksi.
Sipuleja tuohikorissa

Kori on kiinteiden esineiden säilytykseen ja kuljettamiseen tarkoitettu esine. Valmistaminen tapahtuu lähes aina punomalla. Materiaalina käytetään puuta, tuohta tai muovia. Poikkeuksena on kuitenkin uudempi tuote, rautalankakori, joka tehdään hitsaamalla rautalangasta ja on pinnoitettu muovilla. Tyypillisimmillään kori on tuohesta tai puunoksista käsin punottu säilytysastia. Sen muoto on pyöreähkö ja se on yläosastaan avoin. Yleensä sen täydellisessä nimessä mainitaan joko käyttötarkoitus tai valmistusmateriaali, esimerkiksi hedelmäkori tai pajukori.

Eri murteissa korilla on synonyymejä kuten vakka ja vasu jossa nimitys kertoo lisäksi myös vihjeen käyttötavasta, materiaalista ja koosta. Vastaava kiinteästä aineesta tehty esine on laatikko, joka on kuitenkin aina kulmikas tai kulho joka on pyöreä. Selässä kannettavaa suljettavaa tuohikoria kutsutaan tuohikontiksi.