Päre

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kattopäre lähikuvassa.
Kota katettuna päreillä.
Pärepäällystettä Koitelinkoskella.
Kodan kattoa laitetaan kolminkertaiselle päreelle, Multia.

Päre on puun rungosta pituussuuntaan vuolemalla tai höyläämällä valmistettu ohut levymäinen suikale. Päre on ohuempi kuin paanu.

Päreitä on käytetty varsinkin kattoihin ja koreihin, mutta myös valaisuun. Päreillä voidaan päällystää myös seinäpintoja lautavuorauksen sijaan. Päre on perinteinen puusta tehty valmiste, jota on kevyt käsitellä ja helppo huoltaa. Koripäreet halotaan eli kiskotaan puupölkystä, suorasyisestä männystä joka on kaadettu talvella. Pölkky halotaan kirveellä ensin palhoiksi ja ne halotaan edelleen säleiksi, joista kiskotaan puukolla päreitä.[1] Päreliuskat ovat yleensä 3–4 cm leveitä, 2–3 mm paksuja ja hyvinkin pitkiä ja ne viimeistellään vuolemalla.

Valaisupäreet valmistettaan halkomalla niin, että suorasyinen sopivan levyinen puu halkaistaan puukolla kahtia, puolikkaat taas kahtia ja niin edelleen. Näin päästään päreen tyypilliseen paksuuteen. Halkaistaessa puuta täytyy taivuttaa oikeaan suuntaan, että halkeaminen tapahtuisi suoraan. Valaisupäreen tyypillinen paloaika oli noin 15 minuuttia.

Pärekattoon tarvitaan noin 45–50 cm pitkiä, 15 cm leveitä, 3–5 mm paksuja päreitä, jotka tehdään useimmiten kuusipölkyistä koneellisesti valmistamalla eli höylätään pärehöylällä.[2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maija Suova (toim.): Emännän tietokirja I–II, 4. uudistettu laitos, s. 592. WSOY, 1958.
  2. Päreet matkaavat katossa Suomesta Keski-Eurooppaan. Hämeen sanomat, 06.08.2004. Artikkelin verkkoversio Viitattu 14.9.2012.
  3. Pärehöylä kolkkaa Pirttikoskella. Hämeen sanomat, 13.07.2005. Artikkelin verkkoversio Viitattu 14.9.2012.