Rohtopernaruoho

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rohtopernaruoho
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Brassicales
Heimo: Ristikukkaiskasvit Brassicaceae
Suku: Pernaruohot Sisymbrium
Laji: officinale
Kaksiosainen nimi

Sisymbrium officinale
(L.) Scop.

Katso myös

  Rohtopernaruoho Wikispeciesissä
  Rohtopernaruoho Commonsissa

Rohtopernaruoho (Sisymbrium officinale) on pernaruohojen sukuun kuuluva yksivuotinen ristikukkaiskasvi.

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rohtopernaruohokasvustoa.

Rohtopernaruoho on 30–70 senttimetriä korkeaksi kasvava pysty, niukasti haarova ruoho. Sen lehdistä alemmat ovat pariliuskaisia. Lehtien kärkiliuska on iso ja kolmiomainen. Ylemmissä lehdissä on lähes vain keihästyvinen kärkiliuska. Rohtopernaruohon kukat ovat pieniä ja vaatimattomia, terälehdet ovat 2–3 millimetriä pitkiä. Lidut ovat 1–1,5 cm pitkiä ja tiukasti vartta vasten painautuneita.[1][2]

Suomessa rohtopernaruohosta erotetaan kaksi muunnosta karvarohtopernaruoho (var. officinale) ja silorohtopernaruoho (var. leiocarpum) varren, lehtien ja litujen karvaisuuden mukaan.[1]

Rohtopernaruoho Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa rohtopernaruoho on melko harvinainen tulokaskasvi, joka on yleisin etelässä. Maan eteläosan pohjoispuolella lajia on tavattu yksittäistä paikoista Ouluun asti ja lisäksi Inarin Lapista.[1][3] Etelässä sitä pidetään muinaistulokkaana ja pohjoisempana uustulokkaana. Suomessa rohtopernaruohon kasvupaikkoja ovat pihat, puistot, rakennusten seinustat ja vanhat asuinseudut.[1] Laji suosii reilusti typpipitoista ja emäksistä maaperää.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Hämet-Ahti, L., Suominen, J., Ulvinen, T. & Uotila, P. (toim.): Retkeilykasvio. Helsinki: Luonnontieteellinen keskusmuseo, Kasvimuseo, 1998. ISBN 951-45-8167-9.
  2. Mossberg, B. & Stenberg, L.: Suuri Pohjolan kasvio, 2. painos, s. 208. Suomentanut Vuokko, S. & Väre, H. Helsinki: Tammi, 2005. ISBN 951-31-2924-1.
  3. Lampinen, R. & Lahti, T.: Kasviatlas 2010: Levinneisyyskartat (Rohtopernaruoho Sisymbrium officinale) 2011. Helsinki: Helsingin Yliopisto, Luonnontieteellinen keskusmuseo, Kasvimuseo.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.