Rogned

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ragnhild ja Ragnvald (Polotskin ruhtinas)

Rogned (962–1002) on slaavilainen muoto skandinaavisesta nimestä Ragnhild, jonka isä Ragnvald (slaavilaisittain: Rogvolod) tuli meren takaa (ilmeisesti Skandinaviasta) ja perusti Polatskin (nykyisen Valko-Venäjän alueelle) 900-luvun puolivälissä.

Historioitsijat olettavat, että Rogned oli Norjan kuninkaallista Ynglinga-sukua. Noin vuonna 980 ruhtinas Vladimir Suuri vaati Polatskin ruhtinaalta Rogvolodilta tytärtä vaimokseen, mutta tytär ei suostunut, vaan halusi mennä naimisiin Vladimirin velipuolen, Kiovan ruhtinas Jaropolkin kanssa. Tästä suuttuneena Vladimir hyökkäsi Polotskiin, tappoi Rognedin vanhemmat ja pakotti Rognedin kanssaan naimisiin.

Rogned synnytti Vladimirille useita lapsia, 4 poikaa:

sekä 3 tytärtä: Predslava, Puolan kuningas Boleslaus I Rohkean jalkavaimo, Premislava ja Mstislava.

Norjalaisen saagan mukaan Rogned osallistui salaliittoon Vladimiria vastaan ja pyysi vanhinta poikaansa Izjaslavia tappamaan Vladimirin. Sen epäonnistuttua heidät molemmat lähetettiin Polotskiin. Izjaslavin suku oli Polotskin ruhtinaskunnan hallitsijoina uudessa Izjaslavlin kaupungissa aina mongolien hyökkäyksiin asti 1200-luvulla.

Vladimir kääntyi kristityksi vuonna 988 ja otti bysanttilaisen prinsessa Anna Porfyrogenitan vaimokseen. Sitä ennen Vladimirin oli erottava kaikista edellisistä vaimoistaan, myös Rognedista. Tämän jälkeen Rogned teki luostarilupauksen ja otti nimen nunna Anastasia.

Noin vuonna 1825 runoilija Kondrati Rylejev kirjoitti runon Rogneda. Tästä runosta sai aiheensa myös Aleksandr Serovin ooppera Rogneda, jonka ensi-ilta oli vuonna 1865.

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Rogned.