Rockefeller

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Rockefeller
John D. Rockefeller, suvun perustaja
John D. Rockefeller, suvun perustaja
Kotipaikka Yhdysvallat
Aktiivisena 1800-luvun lopulta alkaen
Ala öljyteollisuus
Perustaja John D. Rockefeller
Jäseniä William Rockefeller
John D. Rockefeller, Jr.
Nelson A. Rockefeller

Rockefeller on yhdysvaltalainen suku, jonka juuret ovat John D. Rockefellerin (1839–1937) ja hänen veljensä William Rockefellerin (1841–1922) tekemässä, omaisuuksia tuottaneessa öljybisneksessä 1800-luvun lopussa Standard Oil -yhtiöllä. Suku on yksi Yhdysvaltain tunnetuimmista yhdessä Kennedyn klaanin kanssa. Nelson A. Rockefeller nousi Yhdysvaltain varapresidentiksi asti.

Suku on jättänyt jälkensä historiaan muun muassa tukemalla Saksan rotupuhtaus- ja geenitutkimusta sekä perustamalla Rockefeller Centerin New Yorkiin ja Rockefeller-säätiön auttamaan sairaita. Lisäksi on olemassa myös Rockefeller-instituutti.

Population Council[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suku, sen jäsen John D. Rockefeller III, on myös luonut 1952 yleishyödyllisen Population Councilin (Väestöneuvosto) Rockefeller Brothers Fundin (Rockefeller-veljesten rahasto) tuella. Se toimii yli 60 maassa. Population Councilin juuret ovat rodunjalostus- tai rotupuhtausoppiliikkeessä. Rockefellerin nimittämä järjestön ensimmäinen johtaja oli rotupuhtausopin kannattaja Frederick Osborn, joka kirjoitti vuonna 1968: "Rotupuhtaustavoitteet todennäköisimmin saavutetaan jonkin muun nimen alla kuin rotupuhtaus."

On myös väitetty Rockefeller-säätiön tukeneen International Planned Parenthood Federation -järjestöä (IPPF, "Kansainvälinen Suunnitellun vanhemmuuden järjestö"), jonka toimintaan kuuluu muun muassa aihe syntyvyydensäännöstely.

Sijoittaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suvun sijoitusyhtiöitä on muun muassa Venrock.

Rockefellerin suvun edustajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.