Rockefeller

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
John D. Rockefeller

Rockefeller on yhdysvaltalainen suku, jonka juuret ovat John D. Rockefellerin (1839–1937) ja hänen veljensä William Rockefellerin (1841–1922) tekemässä, omaisuuksia tuottaneessa öljybisneksessä 1800-luvun lopussa Standard Oil -yhtiöllä. Suku on yksi Yhdysvaltain tunnetuimmista yhdessä Kennedyn klaanin kanssa. Nelson A. Rockefeller nousi Yhdysvaltain varapresidentiksi asti.

Suku on jättänyt jälkensä historiaan muun muassa tukemalla Saksan rotupuhtaus- ja geenitutkimusta sekä perustamalla Rockefeller Centerin New Yorkiin ja Rockefeller-säätiön auttamaan sairaita. Lisäksi on olemassa myös Rockefeller-instituutti.

Population Council[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suku, sen jäsen John D. Rockefeller III, on myös luonut 1952 yleishyödyllisen Population Councilin (Väestöneuvosto) Rockefeller Brothers Fundin (Rockefeller-veljesten rahasto) tuella. Se toimii yli 60 maassa. Population Councilin juuret ovat rodunjalostus- tai rotupuhtausoppiliikkeessä. Rockefellerin nimittämä järjestön ensimmäinen johtaja oli rotupuhtausopin kannattaja Frederick Osborn, joka kirjoitti vuonna 1968: "Rotupuhtaustavoitteet todennäköisimmin saavutetaan jonkin muun nimen alla kuin rotupuhtaus."

On myös väitetty Rockefeller-säätiön tukeneen International Planned Parenthood Federation -järjestöä (IPPF, "Kansainvälinen Suunnitellun vanhemmuuden järjestö"), jonka toimintaan kuuluu myyn muassa aihe syntyvyydensäännöstely.

Sijoittaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suvun sijoitusyhtiöitä on muun muassa Venrock.

Rockefellerin suvun edustajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.