Robert I (Burgundi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Burgundin suoraan Kapetinki-sukuun kuuluneiden herttuoiden vaakuna.

Robert I Vanha (ransk. Robert I de France le Vieux) (101121. maaliskuuta 1076 Flery sur Ouche) oli Burgundin herttua vuodesta 1032 kuolemaansa asti. Robertin isä oli Ranskan kuningas Robert II Hurskas ja äiti Arlesin Constance. Kuningas Henrik I antoi Burgundin veljelleen Robertille niin sanottuna apanage-läänityksenä.

Isäänsä kuninkaana seurannut Henrik I oli Robertin veli. Ennen tuloaan Burgundin herttuaksi Robert kapinoi yhdessä veljensä Henrikin kanssa isäänsä vastaan. Pojat valtasivat muutaman linnan ja tekivät sen jälkeen rauhan. Seuraavana vuonna 1032 isänsä kuoleman jälkeen Robert osallistui kapinaan veljeään Henrikiä vastaan tavoitteenaan valtaistuimen saaminen omaan haltuunsa. Robertia tuki heidän äitinsä Constance d’Arles. Sota jatkui kahden veljeksen välillä kunnes rauha saatiin sovittua sillä ehdolla, että Robert luopui vaatimuksistaan valtaistuimeen. Tästä korvaukseksi hän sai Burgundin herttuakunnan.

Aikalaislähteet kertovat Robertin olleen luonteeltaan väkivaltainen ja villi. Hän surmasi lankonsa Sémourin herran erään aterian jälkeen tapahtuneen taistelun tuoksinassa, jouduttuaan silmittömän vihan valtaan. Tämän tekonsa hyvittämiseksi Robertin piti suorittaa pyhiinvaellusmatka Roomaan ja perustaa luostari.

Robert meni naimisiin ensimmäisen kerran Semurin Helien, Semurin ja Aremburgen herran tyttären kanssa vuonna 1033. Robertilla ja Heliellä oli viisi lasta:

  • Hugues (1034–1059), kuoli taistelussa Neversin herttuan kanssa,
  • Henri (1035 – n. 1066)
  • Robert (1040–1113), tapettiin
  • Simon (1044–1088)
  • Constance (1046–1093), meni naimisiin Hugues II de Chalonin (k. 1078) kanssa ja sittemmin vuonna 1081 Kastilian Alfonso VI:n (1040–1109) kanssa.

Robertin ja Helien avioliitto mitätöitiin vuonna 1048 ja vielä samana vuonna hän solmi toisen avioliittonsa Anjoun Ermengarden (Blanche), Anjoun kreivin Foulque III:n Nerran ja tämän vaimon Hildegarde de Sundgaun tyttären kanssa. Toisen puolisonsa kanssa Robertilla oli yksi tytär: