Robert Byron

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Robert Byron
Robert Byron 1923.jpg
Syntynyt 26. helmikuuta 1905
Wembley, Middlesex, Yhdistynyt kuningaskunta
Kuollut 24. helmikuuta 1941 (35 vuotta)
Skotlannin rannikolla
Ammatit kirjailija, historioitsija
Kansalaisuus britti
Äidinkieli englanti
Aiheet matkakirjallisuus
Tuotannon kieli englanti
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta
Robert Byronille 1923 myönnetty Yhdistyneen kuningaskunnan passi.

Robert Byron (26. helmikuuta 1905 Wembley, Middlesex, Yhdistynyt kuningaskunta24. helmikuuta 1941 Skotlannin rannikolla) oli brittiläinen matkakirjailija. Hän oli paitsi kirjailija, myös taidekriitikko ja historioitsija. Hänen tunnetuin teoksensa on matkakirja The Road to Oxiana.

Byron sai potkut Oxfordin yliopistosta huolettoman elämäntyylinsä takia. Hän muun muassa parodioi kuningatar Viktoriaa. Hän kuoli toisen maailmansodan aikana, kun sukellusvene ampui torpedolla alusta SS Jonathan Holt, jolla hän matkusti. Hän matkusteli laajasti, Athos-vuorella, Intiassa, Neuvostoliitossa ja Tiibetissä. Keskeiseksi aiheekseen hän kuitenkin löysi Afganistanin ja Persian, joista hän kirjoitti tilapäisessä asuinpaikassaan Pekingissä teoksen The Road to Oxiana. Hänen asuinkumppaninaan Pekingissä oli aikansa julkisuuden lemmikkejä ollut Desmond Parsons, joka sairastui Hodgkinin tautiiin ja kuoli 26-vuotiaana.

Byronin kirjoituksissa on keskeisenä aiheena arkkitehtuuri, ja hän puolusti hyvin voimakkaasti historiallisten rakennusten säilyttämistä. Hän ei kuitenkaan pitänyt taiteellisesti merkittävinä talibanien myöhemmin tuhoamia Buddha-veistoksia Afganistanin Bamiyanin maakunnassa.[1]

Hän osallistui viimeiseen Nürnbergin puoluekokoukseen 1938, mutta oli selväsanainen kansallissosialismin vastustaja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jesper Huor, I väntan på talibanerna, Ordfront 2010, sivu 91