Robert Byron

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Robert Byron
Robert Byron 1923.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt 26. helmikuuta 1905
Wembley, Middlesex, Yhdistynyt kuningaskunta
Kuollut 24. helmikuuta 1941 (35 vuotta)
Skotlannin rannikolla
Kansalaisuus britti
Ammatti kirjailija, historioitsija
Kirjailija
Äidinkieli englanti
Tuotannon kieli englanti
Aiheet matkakirjallisuus
Aiheesta muualla
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Robert Byron (26. helmikuuta 1905 Wembley, Middlesex, Yhdistynyt kuningaskunta24. helmikuuta 1941 Skotlannin rannikolla) oli brittiläinen matkakirjailija, taidekriitikko ja historioitsija. Hänen tunnetuin teoksensa on matkakirja Tie Oxianaan (The Road to Oxiana, 1937).

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Byron sai potkut Oxfordin yliopistosta nautinnonhaluisen elämäntyylinsä ja kapinointinsa takia. Hänet tunnettiin yliopistoaikoinaan myös kuningatar Viktoria -imitaatiostaan.

Byron matkusteli laajasti, Athos-vuorella, Intiassa, Neuvostoliitossa ja Tiibetissä. Keskeiseksi aiheekseen hän kuitenkin löysi Afganistanin ja Persian, joista hän kirjoitti tilapäisessä asuinpaikassaan Pekingissä teoksen Tie Oxianaan. Hänen asuinkumppaninaan Pekingissä oli aikansa julkisuuden lemmikkejä ollut Desmond Parsons.

Byronin kirjoituksissa on keskeisenä aiheena arkkitehtuuri, ja hän puolusti hyvin voimakkaasti historiallisten rakennusten säilyttämistä. Hän ei kuitenkaan pitänyt taiteellisesti merkittävinä talibanien myöhemmin tuhoamia Buddha-veistoksia Afganistanin Bamiyanin maakunnassa.[1]

Byron osallistui viimeiseen Nürnbergin puoluekokoukseen 1938, mutta oli selväsanainen kansallissosialismin vastustaja. Hän kuoli toisen maailmansodan aikana, kun sukellusvene ampui torpedolla alusta SS Jonathan Holt, jolla hän matkusti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jesper Huor, I väntan på talibanerna, Ordfront 2010, sivu 91