River of Gods

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
River of Gods
Alkuperäisteos
Kirjailija Ian McDonald
Kansitaiteilija Stephan Martiniere
Kieli englanti
Genre tieteiskirjallisuus
Kustantaja Simon & Schuster
Julkaistu 2004
Sivumäärä 575
ISBN 0-7432-5670-0
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

River of Gods on Ian McDonaldin vuonna 2004 ilmestynyt tieteisromaani, joka sijoittuu vuoteen 2047 Intiaan. River of Gods on teknologinen singulariteetti -kirja, joka käsittelee tekoälyjä, nanotekniikkaa ja robotteja. Kirjassa käytetään termiä jumala (engl. god) kahdessa merkityksessä: Jumala ja vahva tekoäly.

Kirjan tulevaisuudessa suuri osa maailmasta on kieltänyt vahvojen tekoälyjen (kirjassa engl. aeai) luomisen. Kirjan tapahtumat seuraavat Intiaa, joka on jättäytynyt ulkopuolelle kyseisestä laista. Laki tunnetaan nimellä Hamiltonin laki. Tietoverkoissa liikkuu tekoälyjä, joista osa on laillisia ja osa laittomia. Ylivahvat tekoälyt ovat laittomia, ja niiden poiskitkemiseksi on perustettu erillinen Krishna poliisi, jonka palveluksessa Mr. Nandha, kirjan eräs päähenkilöistä, työskentelee.

Kirjan päähenkilöt ovat Lisa Durnau ja Thomas Lull, kumpikin maineikkaita tutkijoita. Tekoälytutkimuksesta tunnettu Lull vastustaa Hamiltonin lakia väittäen että tekoälyjen mahdollisesti aiheuttamat uhat on arvioitu väärin. Lull ja Durnau ajautuvat keskellä suurta salajuonta jonka taustapelaajina ovat mahtavat tekoälyt eli jumalat.

Kirja sai ilmestyessään hyvän vastaanoton. Se voitti vuonna 2004 BSFA-palkinnon (British Science Fiction Association).[1] 2005 se sai Hugo-palkinnon ja Arthur C. Clarke-palkinnon.[2]

  1. 2004 Award Winners & Nominees Worlds Without End. Viitattu 9.7.2012. (englanniksi)
  2. 2005 Award Winners & Nominees Worlds Without End. Viitattu 9.7.2012. (englanniksi)
Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.