Riuttaskorven virkistysmetsä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Riuttaskorven virkistysmetsä
Sijainti kartalla
Sijainti kartalla
Sijainti Pirkanmaa
Lähin kaupunki Ylöjärvi
Koordinaatit 61°56′N, 023°26′E
Pinta-ala 16 km²
Hallinto Metsähallitus

Riuttaskorven virkistysmetsä sijaitsee valtion omistamilla mailla Ylöjärvellä Pirkanmaalla. Metsähallituksen hoitovastuulla olevan virkistysmetsän pinta-ala on 16 neliökilometriä. Ylöjärven pohjoisosassa Kurussa sijaitseva alue kuuluu Suomenselän vedenjakajan saloseutuun ja soveltuu hyvin erityisesti päiväretkeilyyn. Virkistysmetsä on perustettu Metsähallituksen päätöksellä vuonna 2005 Länsi-Suomen luonnonvarasuunnitelman yhteydessä[1]. Alueeseen sisältyy Pitkäkankaan Natura 2000 -alue.

Retkeilyalueen palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Virkistysmetsän eteläosan läpi kulkee Pirkan Taival -retkeilyreitistö, joka yhdistää Seitsemisen kansallispuiston ja Helvetinjärven kansallispuiston toisiinsa. Alueella on luontopolkuja ja polkujen varsilla on useita nuotio- ja telttapaikkoja, opastuspisteitä, keittokatos ja näkötorni. Haukijärven rannalla on näkötorni, varaustupa, nuotiopaikka ja keittokatos. Torttilantien itäpuolella on virkistysmetsään kuuluva Suutarilankoski, jonka rannalla on nuotiopaikka. Koskessa on sijainnut vesivoimalla toimiva mylly, josta on enää pieniä vihjeitä jäljellä.

Alueen halki kulkee Keihäsjoen reitti, joka on aiemmin toiminut uittoväylänä ja joka soveltuu melontaan korkean veden aikaan.

Riuttaskorpi kirjallisuudessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alueesta liikkuu paljon tarinoita, mikä on innoittanut muun muassa J. L. Runebergia kirjoittamaan Vänrikki Stoolin tarinoihin kertomuksen matkamiehen näystä[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Annika Rouvala ja Tuula Peltonen: Seitsemisen ja Helvetinjärven alueen luontomatkailusuunnitelma. Metsähallituksen luonnonsuojelujulkaisuja. Sarja C 47, s. 20. Metsähallitus, 2008.
  2. Riuttaskorven luonto ja historia - Luontoon.fi www.luontoon.fi. Viitattu 23.10.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]