Risti ja linkkuveitsi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Risti ja linkkuveitsi
The Cross and the Switchblade
Alkuperäisteos
Kirjailija David Wilkerson, Elizabeth Sherrill, John Sherrill
Kieli Englanti
Genre Rikos, Elämäkerta, Muistelmat
Kustantaja Jove Books
Julkaistu 1962
Sivumäärä 173
ISBN 0515090255
Suomennos
Suomentaja Jouko Heinikainen [1]
Kustantaja Ristin Voitto, Aikamedia
Julkaistu 1965(1), 1971(4), 2004(15)
Sivumäärä 235-294
ISBN 951-606-645-3
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Risti ja linkkuveitsi (engl. The Cross and the Switchblade) on yhdysvaltalaisen David Wilkersonin vuonna 1962 kirjoittama, tositapahtumiin perustuva kirja, joka keskittyy kirjan päähenkilön, Mau-Mau-jengin johtajan, Nicky Cruzin elämässä tapahtuneeseen muutokseen sekä Wilkersonin työhön jenginuorten parissa 1950- ja 1960-luvun New Yorkissa. Kirjaa on myyty yli 15 miljoonaa kappaletta 150 eri maassa[2] ja Suomessakin noin 60 000 kappaletta. [3]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kirja alkaa Egyptin kuninkaiden oikeudenkäynnistä, jossa jengin jäseniä syytetään murhasta. Pastori David Wilkerson lukee oikeudenkäynnin alkamisesta Life-lehdestä[6] ja päättää lähteä New Yorkiin auttaakseen näitä jenginuoria. [7] Epäonnistuneen auttamisyrityksen jälkeen Wilkerson pääsee sanomalehtien etusivuille ja saa sitä kautta kosketuksen jenginuoriin.

Wilkerson tapaa pahamaineisen Mau-Mau-jengin päällikön, Nicky Cruzin. Nuoren pastorin rohkeus tekee selvästi vaikutuksen moniin jengiläisiin, mutta Nickyssä syttyy viha. Hän ei voi unohtaa Wilkersonin sanoja: Voit leikellä minut vaikka tuhansiksi kappaleiksi, mutta silti jokainen niistä huutaisi: Jeesus rakastaa sinua. Nicky uskoo, että Wilkerson haluaa hajottaa jengin ja päättää raivata hänet pois tieltään, mutta kirjan mukaan Jumalalla on toiset suunnitelmat.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pokstaavi, Suomentanut 1971 Jouko Heinikainen
  2. Vantaan Lauri, Maalaispappi maailmalla, 22.5.2004, kirjan levikkiin viitattu.
  3. Dei-kauppa 15. painos! Myyty yli 60 000 kpl.
  4. Risti ja linkkuveitsi -elokuva, Vuosi, jolloin elokuva on julkaistu.
  5. KAN, historia, ...Tärkeitä vaikutteita Kan-työn syntyyn tuli Amerikkalaisen David Wilkersonin toiminnasta. Wilkerson tunnetaan New Yorkin slummialueella nuorten narkomaanien keskuudessa tekemästään työstä ja kirjoista Juokse poika juokse sekä Risti ja linkkuveitsi.
  6. Kuva Life-lehden jutusta
  7. The Cross & the Switchblade, s7, 1993, Jove Books; I was sitting in my study reading Life magazine...One of seven boys trial for murder...

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]