Rip Kirby

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rip Kirby, intellektuelli sankari: silmälasit, piippu ja kirjoituskone.

Rip Kirby, "oikealta" nimeltään Remington Kirby[1][2], on Alex Raymondin luoma sarjakuvahahmo, herrasmiessalapoliisi ja seikkailija. Ensimmäinen strippi ilmestyi 4. maaliskuuta 1946.[3]

Palattuaan toisesta maailmansodasta (merijalkaväestä) Alex Raymond ei jatkanut aikaisempia sarjojaan (Flash Gordon, Jungle Jim - suom. Viidakko-Jim, Secret Agent X-9 - suom. Agentti X-9). Sen sijaan hän aloitti uuden sanomalehtisarjakuvan entisestä merijalkaväen sotilaasta ja yksityisetsivästä Rip Kirbystä. Raymond otti etäisyyttä aikaisempiin fantasiasankareihinsa ja loi hyvinkin todenmukaisen Ellery Queenin tyylisen älykkään sankarin. Kirby kuului selvästi yläluokkaan; hän soitti flyygeliä, pelasi golfia ja hänellä oli brittiläinen miespalvelija.

Kirbyn yhdistelmä älyä ja voimaa vetosi naisiin, joista koitui usein myös harmia, varsinkin Pagan Leestä. Tosin tämän tulisen ja vähän syntisenkin tummaverikön tempausten tähden päästiin usein myös jännittäviin seikkailuihin. Vastapainona oli vakituinen tuttavuus ja kiltti vaaleaverikkö Honey Dorian. Maailmalle lähdettäessä laukut pakkasi herraspalvelija Cecil Desmond, joka oli entinen kassakaappimurtovaras. Varsinkin alkuvuosina Kirbyn vastustajana oli usein sankarin täydellinen vastakohta gangsteri Mangler, julma ja yksioikoinen tappaja. Pagan Lee oli aluksi Manglerin heila, kunnes kääntyi "kaidalle polulle".

Rip Kirby sai heti suuren suosion. Raymond sai sarjakuva-alan Reuben Award -palkinnon vuonna 1949.

Ensimmäisenä vuosina tarinoita kirjoittivat King Featuresin toimittaja Ward Green, jolta idea sarjaan oli lähtöisin, ja kirjailija Fred Dickenson.

Alex Raymond kuoli 1956 auto-onnettomuudessa[3]. Sarjakuvasyndikaatti tarvitsi nopeasti uuden taiteilijan sarjalle, ja tilalle valittiin John Prentice. Dickenson jatkoi sarjan kirjoittamista 1980-luvun puoliväliin, kunnes hän joutui terveyssyistä eläkkeelle. Prentice alkoi silloin myös kirjoittaa sarjaa muiden ohella. Prentice piirsi Kirbyä kuolemaansa saakka vuoteen 1999.

Strippi päättyi siihen, että Rip Kirby ilmoitti eläkkeelle jäämisestään 26. kesäkuuta 1999. Prentice sai National Cartoonist Societyn Story Comic Strip Award -palkinnon vuosina 1966, 1967 ja 1986.

Vuosien varrella sarjaa haamukirjoittivat ja -piirsivät monet avustajat kuten Frank Bolle, joka piirsi loppuun viimeisen seikkailun, Al Williamson, Gray Morrow ja Neal Adams.

Suomessa Rip Kirbyä on julkaissut Helsingin Sanomat vuodesta 1948 useita uusintakierroksia, mutta sarjan julkaisu päättyi tammikuussa 2011, koska "nykylukijat vierastavat jatkuvajuonisen sarjan seuraamista pienissä paloissa". Päätoimittaja Janne Virkkunen torjui aikoinaan kulttuuritoimituksen vaatimuksen sarjan lopettamisesta ja sanoi, että sarjaa julkaistaan niin kauan kuin hän on vastaava päätoimittaja. Virkkunen luopui tehtävästä keväällä 2010.[3] Myös Agentti X9 -sarjakuvalehden numeroissa on julkaistu lähes kaikki Rip Kirbyt. Kustannus Oy Jalava julkaisi 1987 albumin Wanhat sarjat 14 - Rip Kirby, jossa oli Alex Raymondin strippejä vuosilta 1947 ja 1948.

Suomennettuja albumeja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Raymond, Alex: Rip Kirbyn seikkailuja. Tarinat vuosilta 1948–1950. Helsingin Sanomat, 2010. ISBN 978-952-5557-38-1.
  1. Helsingin Sanomat 25. 1. 2010, sivu D6
  2. http://www.thrillingdetective.com/kirby.html
  3. a b c Esa Mäkinen ja Saska Saarikoski, (Otsikoton artikkeli), Helsingin Sanomat 28.10.2010 sivu C 1

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]