Rintaperillinen

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Rintaperillinen on perittävän vainajan jälkeläinen suoraan alenevassa polvessa, eli lapsi, lapsenlapsi jne. Lapset voivat olla avioliitossa tai sen ulkopuolella syntyneitä tai ottolapsia. Nykyisen lainsäädännön mukaan ottolapset eivät peri biologisia vanhempiaan, mutta ovat tasavertaisiaselvennä ottovanhempiensa biologisten lasten rinnalla.

Suomen lainsäädännössä perimisjärjestyksestä on säädetty perintökaaressa.

Rintaperilliset ovat ensisijaisia perillisiä, ja ellei testamentilla ole muuta määrätty, perintö jaetaan tasan rintaperillisten kesken. Rintaperillisillä on oikeus lakiosaan, jota testamentti ei voi loukata. Rintaperillisen voi kuitenkin lain mukaan tehdä perinnöttömäksi, jos hän loukkaa perittävää rikoksella tai viettää jatkuvasti kunniatonta tai epäsiveellistä elämää.[1]

Vaikka rintaperilliset ovat perimäjärjestyksessä ennen aviopuolisoa, avio-oikeus antaa leskelle joitakin oikeuksia. Tällaisia ovat muun muassa oikeus hallita puolisoiden yhteisenä kotina toiminutta asuntoa irtaimistoineen.

Jos kuollut puoliso oli varakkaampi kuin leski, voi leski saada mahdollisen avio-oikeutensa perusteella tasinkona sen verran vainajan omaisuutta, että omaisuus tasaantuu puolisoiden kesken. Loput vainajan omaisuudesta jaetaan perillisille tai testamentin mukaisesti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]