Rilutsoli

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Rilutek)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rilutsoli
Rilutsoli
Systemaattinen (IUPAC) nimi
6-(trifluor1metoksi)-1,3-bentsotiatsol-2-amiini
Tunnisteet
CAS-numero 1744-22-5
ATC-koodi N07XX02
PubChem CID 5070
DrugBank DB00740
Kemialliset tiedot
Kaava C8H5N2F3OS 
Moolimassa 234,199 g/mol
SMILES Etsi tietokannasta: eMolecules, PubChem
Fysikaaliset tiedot
Sulamispiste 119 °C
Farmakokineettiset tiedot
Hyötyosuus ?
Metabolia Hepaattinen
Puoliintumisaika 12 tuntia
Ekskreetio ?
Terapeuttiset näkökohdat
Raskauskategoria

?

Reseptiluokitus


Antotapa ?

Rilutsoli on ALS-potilaiden hoidossa käytetty lääke. Sen on todettu hidastavan sairauden kulkua ja pidentävän siten potilaan elinikää. Rilutsolin on tarkoitus myös pidentää jäljellä olevaa aika, jonka sairastunut tulee toimeen ilman mekaanista ventilaatiota. Rilutsoli ei auta juuri ALS:n loppuvaiheessa.

Lääkettä myydään nimellä Rilutek, ja sitä käytetään viidenkymmenen milligramman valkoisina, kapselinmuotoisina tabletteina.[1] Tutkimusten mukaan rilutsolista saattaisi olla hyötyä myös kliinisen depression[2] ja pakko-oireisen häiriön, mahdollisesti myös yleistyneen ahdistuneisuushäiriön[3] hoidossa.

Rilutsolin mahdollisia sivuvaikutuksia ovat muiden muassa astenia, väsymys ja pahoinvointi. Esimerkiksi maksasairaille potilaille lääkettä ei ole turvallista määrätä; sen käyttöä ei suositella myöskään munuaisten vajaatoiminnasta kärsivien henkilöiden kohdalla. Raskaana olevien ei tule käyttää lääkettä. Yliannostuksella on mahdollisesti vakavia seurauksia, jopa kooma.

Rilutsoli (6-(trifluorimetoksi)bentsotiatsoli-2-amiini) on bentsotiatsoleihin kuuluva kaksirenkainen heterosyklinen yhdiste, jonka kemiallinen kaava on C8H5F3N2OS, moolimassa 234,199 g/mol ja CAS-numero 1744-22-5.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.