Ri Chun-hee

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ri Chun-hee
Henkilötiedot
Syntynyt1943
Kansalaisuus  Pohjois-Korea
Ammatti uutisankkuri
Muut tiedot
Järjestö Korean Keskustelevisio

Ri Chun-hee (joskus myös Ri Chun Hui, s. 1943) on Pohjois-Korean tunnetuin uutisankkuri. Hänet tunnetaan erityisesti dramaattisesta tyylistään ja ilmoituksistaan hyvin tärkeinä pidettyjen uutisten yhteydessä, kuten esimerkiksi maan johtajien kuolemiin liittyvissä tiedotuksissa.

Ri Chun-hee syntyi vuonna 1943 ja hän aloitti uransa näyttelijänä elokuvissa. Suurin piirtein vuonna 1971 hänet valittiin kuitenkin tuolloin hiljattain perustetun Korean Keskustelevision uutisankkuriksi.[1] Pohjoiskorealaisissa lähteissä hänen opettajanaan mainitaan itse Kim Il-sung, joka väitetysti ohjeisti häntä myös uutistenluennan dramaattisen tyylin suhteen.[2] Sittemmin hänestä tuli pohjoiskorealaisista uutisankkureista tunnetuin. Hänet valittiin usein tekemään erityisen tärkeitä ilmoituksia, joita ovat olleet esimerkiksi Kim Il-sungin kuolema vuonna 1994, ydinkokeet vuosina 2006 ja 2009 ja Kim Jong-ilin kuolema joulukuussa 2011. Ri Chun-hee on myös Korean kommunistisen puolueen propaganda- ja agitaatiojaostojen jäsen.[1] Ajoittain hän on kuvaillut aikovansa jättäytyä tulevaisuudessa kameran toiselle puolelle ja alkavansa kouluttaa uusia naisia uutistenlukijoiksi.[3]

Ri Chun-heen uutistenluennan tyyliä on kuvailtu dramaattiseksi ja jämäkäksi. Hän saattaa pitää pitkiä monologeja, joissa puhe voi muuttuua itkusta huutamiseksi. Hänen tavaramerkkinsä on vaaleanpunainen perinteinen chima jeogori-asu. Vakavamissa esimerkiksi maan johtajien kuolemiin liittyvissä lähetyksissä asu on ollut musta. Yksityiselämässään Ri Chun-hee asuu Pjongjangissa, jossa hänen on kuvailtu viettävän yltäkylläistä elämää esimerkiksi kaupungin parhaissa ravintoloissa vieraillen.[3] Hänellä on aviomies, lapsia ja lapsenlapsia.[2]

  1. a b James E. Hoare: Historical dictionary of the Democratic People’s Republic of Korea, s. 326-327. Scarecrow Press, 2012. ISBN 978-0-8108-7987-4. (englanniksi)
  2. a b Jon Herskovitz ja Christine Kim: The face that launched a thousand North Korean tirades Reuters. Viitattu 21.4.2021. (englanniksi)
  3. a b What we know about Ri Chun-hee, the most famous woman in North Korea BBC News. BBC. Viitattu 21.4.2021. (englanniksi)