Rhodesian ja Njassamaan liittovaltio

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Rhodesian ja Njassamaan liittovaltio
Federation of Rhodesia and Nyasaland
Flag of the Federation of Rhodesia and Nyasaland.svg Coat of arms of the Central African Federation.svg
lippu vaakuna

Location Federation Rhodesia and Nyasaland.svg


Valtiomuoto liittovaltio
osa  Brittiläinen imperiumi

Monarkki Elisabet II

Pääkaupunki Salisbury,
17° 18' S, 31° 2' E

Viralliset kielet englanti

Valuutta Rhodesian ja Njassamaan punta

Aikavyöhyke +2

Kansallislaulu 'God Save the Queen'

Seuraaja(t) Flag of Rhodesia.svg Rhodesia
Sambian lippu Sambia
Malawin lippu. Malawi

Rhodesian ja Njassamaan liittovaltio (engl. the Federation of Rhodesia and Nyasaland), myös Keski-Afrikan liittovaltio (Central African Federation, CAF), oli puoli-itsenäinen valtio eteläisessä Afrikassa vuosina 19531963. Se koostui jo aiemmin itsehallinnollisesta Etelä-Rhodesian siirtomaasta ja brittiläisistä Pohjois-Rhodesian ja Njassamaan protektoraateista. Maa ei ollut varsinainen siirtomaa, vaan brittiläisen kruunun alainen kuningaskunta (realm). Se ei myöskään ollut dominio, vaikka brittiläistä hallitsijaa edustikin dominioiden tapaan brittiläinen kenraalikuvernööri.lähde? Lopullisena päämääränä federaatiosta oli kuitenkin tarkoitus tulla dominio Kansainyhteisön sisällä.

Liittovaltio perustettiin 1. elokuuta 1953. Tavoitteena oli välttää muiden Afrikan vastaitsenäistyneiden ja mustien sosialististen valtioiden sekä valkoisten hallitusten hallitsemien Etelä-Afrikan, Angolan ja Mosambikin ääripäitä. Valtion piti olla pysyvä, mutta se sortui lopulta afrikkalaisten nationalistien vaatiessa suurempaa osuutta vallasta kuin mitä hallitseva valkoinen vähemmistö oli valmis luovuttamaan.

Vastaitsenäistyneet mustan Afrikan valtiot yhdistivät voimansa halutessaan lopettaa kaikki siirtomaavallan muodot Afrikassa.lähde? Kun suurin osa maailmasta siirtyi pois siirtomaajärjestelmästä 1950- ja 1960-lukujen vaihteessa, Yhdistynyt kuningaskunta joutui YK:n ja Afrikan yhtenäisyysjärjestön painostuksen kohteeksi. Kyseiset järjestöt tukivat afrikkalaisten nationalistien pyrkimyksiä.

Liittovaltio hajosi virallisesti 31. joulukuuta 1963 Pohjois-Rhodesian ja Njassamaan itsenäistyessä. Pohjois-Rhodesia vaihtoi nimensä Sambiaksi ja Njassamaa Malawiksi. Etelä-Rhodesiasta tuli Rhodesia. Maa tunnetaan nykyisin Zimbabwena.

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.