Reppurin laulu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Reppurin laulu on Oskar Merikannon säveltämä ja Larin-Kyöstin sanoittama karjalankielinen laulu vuonna 1900 kantaesitetystä näytelmästä Juhannustulilla. Laulu tunnetaan parhaiten kertosäkeen alkusanoista ”Karjalan maill kuldakägözet kukkuu”. Näytelmässä laulun esittää reppuri eli kiertävä kaupustelija Miihala.[1] Laulu esitetään perinteisesti kanteleen säestyksellä.

Laulusta on olemassa ainakin kaksi hieman erilaista sanoitusta. Alkuperäisen version alkusanat ovat ”Luadogan meren randamill mie kazvoin kaugobriha”, ja kertosäe alkaa ”Karjalan maill kuldakägözet kukkuu, kirikön ristat kiildelöö”. Tämän version ovat levyttäneet muiden muassa Ture Ara, Vesa-Matti Loiri ja Matti Lehtinen. Myöhempi muunnelma sanoituksesta alkaa ”Luadogan meren randamil mie ylenin briha nuori” ja kertosäkeessä lauletaan ”Karjalan maill kuldakägözet kukkuu, monaster yözez loistuaa”. Näillä sanoilla laulun ovat levyttäneet ainakin Matti Salminen, Jaakko Ryhänen ja Ismo Alanko. On muitakin versioita, joissa sanoja on ilmeisesti yritetty muuttaa suomenkielisten helpommin ymmärrettäviksi, esim. ”monaster yöhön loistuaa”. Eräiden muunnelmien tekijä on kirjailija, opettaja ja karjalaisen kansanperinteen kerääjä Iivo Härkönen.[1][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b ”Reppurin laulu”, Suuri toivelaulukirja 2, s. 16. Toim. Aapeli Vuoristo, 18. painos, 1. painos 1977. F-kustannus, 2005. ISBN 952-461-082-5.
  2. Milta ajalta Reppurin laulun eri versiot ovat? Kuka on levyttänyt ne? Kysy.fi-palvelu. 9.01.2014. Helsingin kaupunginkirjasto. Viitattu 1.6.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Larin-Kyösti, Juhannustulilla, näytelmä, jossa Reppurin laulun sanat (gutenberg.org)