Rengaspallokala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rengaspallokala
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Jäykkäleukakalat Tetraodontiformes
Heimo: Pallokalat Tetraodontidae
Suku: Tetraodon
Laji: biocellatus
Kaksiosainen nimi

Tetraodon biocellatus
Tirant, 1885[2]

Katso myös

  Rengaspallokala Commonsissa

Rengaspallokala (Tetraodon biocellatus) on värikäs kaakkoisaasialainen pallokalalaji. Akvaarioharrastajat kutsuvat sitä ”kasipalloksi”, englanniksi ”Figure8 Pufferfish” koska sen kuvio muodostaa kahdeksaisen numeroita. Nimellä ”Figure eight” on aiemmin kutsuttu myös tieteellisillä nimillä Tetraodon palembangensis ja Tetraodon steindachneri tunnettuja lajeja, jotka mitä luultavimmin ovat kaikki sama laji.[3]

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rengaspallokala voi kasvaa 6–8 cm pitkäksi. Sen vatsapuoli on valkea, selkäpuolella harmaalla pohjalla mustia palloja ja keltaisia koukeroita.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rengaspallokaloja on tavattu luonnossa Indokiinassa, Malesiassa ja Indonesiassa,[4] missä se elää jokien suualueilla.

Käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rengaspallokala on aggressiivinen laji joka usein näykkii muiden lajien eviä. Samanlajin yksilöt muodostavat tiukan arvojärjestyksen, jossa heikoimpia kiusataan. Akvaarion ahtaissa oloissa voimakkaammat kiusaavat heikompia niin että nämä eivät pääse syömään vaan nälkiintyvät.[3]

Vesiolot ja ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rengaspallokala on murtovesikala, jonka akvaarioveteen lisätään meriakvaariokäyttöön sekoitettua erikoissuolaa. Sitä voidaan pitää myös kovassa, suolattomassa vedessä. Sopiva lämpötila on 24–26 astetta.[5] Toisten lähteiden mukaan rengaspallokala pysy makean veden puolella.[4] Neale Monks kirjoittaa, että vaikka laji luonnossa elää lähes suolattomassa jokivedessä, akvaariossa suositellaan emäksistä, kevyesti suolapitoista vettä (ominaispaino 1,005, pH 8).[3] Rengaspallokalat syövät lihapitoista ravintoa, johon pitää kuulua tarpeeksi kovia osia (esimerkiksi kotilon ja äyriäisten kuoria), sillä muuten kalan hampaat kasvavat liikaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vidthayanon, C.: Tetraodon biocellatus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 17.8.2013. (englanniksi)
  2. ITIS
  3. a b c Monks, N.: Green, spotted pufferfish — and how to tell them apart Tropical fish finder. Arkistoitu 2.5.2008. Viitattu 26.5.2008.
  4. a b Tetraodon biocellatus (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). (englanniksi)
  5. Helsingin akvaariokeskus

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]