Renegade (artisti)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Karl René Malmström
Renegade @ Walter's, Montego Bay, Jamaika
Renegade @ Walter's, Montego Bay, Jamaika
Henkilötiedot
Syntynyt19. toukokuuta 1961 (ikä 62)
Helsinki
Muusikko
Taiteilijanimi Renegade
Papa Rene
Sir Rappa Rene
Ranking Carl
Laulukielet englanti, suomi
Tyylilajit reggae
Soittimet rummut, laulu
Yhtyeet Negus Rocketeers
Maria Aleksandra & Rootward Rockers
Don Jusa & Kapinaliitto
The Groundsound Band
Suhinators
Saganor
Levitators
Soon Come
Bu Bu Man
Papa Jahmani's Hi-Fi
RMY
LYK Big Band
Levy-yhtiöt JHWH Music Productions OY
Renegade @ Mbar 2013

Renegade (oikealta nimeltään Karl René Malmström s. 19. toukokuuta 1961 Helsinki) on suomalainen reggae-artisti ja kasvatustieteen maisteri. Hän asuu Helsingin Lauttasaaressa. Renegaden pääinstrumetti on rummut mutta hän on levyttänyt myös laulajana, toasterina ja sound systemin mikkimiehenä.

Ura rumpalina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Renegade aloitti rumpujen soittamisen Lauttasaaren Yhteiskoulun Big Bandissä ja koululaisorkestereissa. Vuonna -79 hän oli mukana perustamassa Suomen ensimmäisiin reggae-kokoonpanoihin kuuluvaa Soon Come -orkesteria.[1] Soon Come ei julkaissut olemassaolonsa aikana levyä, vaikka kolmen singlen verran materiaalia saatiin master-nauhalle asti. Tämän jälkeen Renegade soitti RMY-yhtyeessä, joka julkaisi singlen Quartsikello/Sarjakuvasankari[2](JP-musiikki1980). 90-luvun alkupuolella Renegade soitti Levitators-yhtyeessä keikoilla perkussioita ja vuorotteli orkesterin vakiorumpalin Ossi "Pupa Massive" Helinin kanssa rumpusetin soittoa Helinin toustatessa.

Vuonna 1992 Renegade oli mukana perustamassa yhdessä Mike Thomasin ja Mohammed "Momo Cat" Quiatin kanssa Saganor-orkesteria, joka oli ensimmäinen kansainvälinen reggae-bändi Suomessa.[3] Saganor ei julkaissut suosiostaan huolimatta levyä. 90-luvun lopulle osui myös lyhyt pyrähdys rumpalina dance-artisti Bu Bu Manin taustabändissä.

Vuonna 2007 Renegade liittyi rumpaliksi The Groundsound Bandiin,[4] joka toimi sekä Momo Catin että James ”Plookie” Thomasin taustabändinä. Renegade on soittanut myös Don Jusa & Kapinaliitto -kokoonpanossa,[5] sekä soittaa nykyisin Maria Aleksandra & Rootward Rockes -kokoonpanossa, että Negus Rocketeers -kokoonpanossa. Tämän lisäksi hän on toiminut sessiorumpalina Studio Redissä.

Ura toasterina ja laulajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Renegade debytoi toasterina nimellä Sir Rappa Rene Levitators-yhtyeen rytmialbumilla Take A Ride,[6] joka julkaistiin vuonna 1987. Seuraavat julkaisut olivat El Vital Soundin 7" singlellä[7] jälleen yhteistyössä Levitatorsin ja sen laulajien Teacherin sekä Natty-J:n kanssa.

Vuonna 2004 Renegade liittyi Suhinators-kokoonpanoon ja on mukana yhtyeen nimeä kantavalla Suhinators-esikoisalbumilla tällä kertaa laulajana kappaleellaan Vampire Style.[8] Renegade on esiintynyt myös Papa Jahmani’s Hi-Fi -sound systeemissä.[9]

Renegade keikkailee laulajana Maria Aleksandran kanssa.

Esiintymiset Jamaikalla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jamaikan matkojensa yhteydessä Renegade on esiintynyt jamaikalaisyleisölle sekä rumpalina että toasterina.[10][11][12]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Renegade (artisti).