Reinhold Glière

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Reinhold Glière.

Reinhold Moritzovitš Glière (ven. Рейнгольд Морицевич Глиэр, Reingold Moritsevitš Glier; 11. tammikuuta 1875 (J: 30. joulukuuta 1874) Kiova23. kesäkuuta 1956 Moskova) oli neuvostoliittolainen taidemusiikin säveltäjä, jolla oli saksalaisia sukujuuria.

Glière oli puhallinsoittimenrakentaja Ernst Moritz Glierin ja hänen vaimonsa Józefa Korczakin toinen poika. Hän muutti vuoden 1900 tienoilla sukunimensä kirjoitusmuotoon Glière. Tämä synnytti huhun hänen ranskalaisesta tai belgialaisesta alkuperästään.

Glière opiskeli Kiovan musiikkikoulussa vuodesta 1891 ja Moskovan konservatoriossa vuodesta 1894. Hän valmistui vuonna 1900, jolloin oli jo kirjoittanut yksinäytöksisen oopperan.

Glière itse opetti vuoteen 1941 saakka Moskovassa. Hän työskenteli muun muassa Siperiassa ja muualla Neuvostoliiton syrjäseuduilla, Azerbaidžanissa sekä Uzbekistanissa, joista viimeksi mainitussa hän teki sävellystyötä yhdessä Talib Sadikovin kanssa.

Glièren tuotantoon kuuluu muun muassa sinfonioita, konserttoja, baletteja ja kamarimusiikkia. Hän oli kolmesti Stalin-palkittu Neuvostoliiton kansantaiteilija. Glièren tunnetuin yksittäinen kappale lienee vuonna 1927 sävellettyyn balettiin Punainen unikko sisältyvä Venäläinen merimiestanssi.

Tämä säveltäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.