Reformoitu puolue (Alankomaat)

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Reformipuolue (Alankomaat))
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Reformoitu puolue
Staatkundig Gereformeerde Partij

Staatkundig Gereformeerde Partij logo.svg

Perustettu 24. huhtikuuta 1918
Johto Kees van der Staaij
Ideologia arvokonservatismi[1]
kristillinen oikeisto[1]
Poliittinen kirjo oikeisto
Värit sininen ja oranssi
Edustajainhuone
3 / 150
Senaatti
2 / 75
Euroopan parlamentti
1 / 26
Nuorisojärjestö SGP-jongeren
Kotisivu www.sgp.nl

Reformoitu puolue (holl. Staatkundig Gereformeerde Partij, SGP) on hollantilainen puolue, joka edustaa kalvinisteja. Se on perustettu 1918 ja on siten maan vanhin puolue. Reformoitu puolue pyrkii luomaan Raamattuun perustuvan valtion. Se ei ole ikinä osallistunut hallitukseen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Reformoitu puolue (SGP) perustettiin 24. huhtikuuta 1918. Perustajat erosivat Anti-Revolutionaire Partijsta (ARP), koska eivät hyväksyneet ARP:n tukemaa naisten äänioikeutta ja vastustivat liittoa katolilaisten Algemeene Bondin kanssa. Perustamisaikana johtavana hahmona oli pastori Gerrit Hendrik Kersten.

Puolue osallistui jo 1918 vaaleihin, mutta sai ensimmäisen paikkansa vasta 1922. SGP:n kannatus on pysynyt tämän jälkeen hyvin tasaisena noin kahdessa prosentissa. Vuonna 1956 se sai parlamentin laajennuksen jälkeen paikan ylähuoneessa, jonka menetti 1960 ja sai takaisin 1971.

Vuonna 1984 SGP liittoutui Reformatorische Politieke Federatien ja Gereformeerd Politiek Verbondin kanssa europarlamenttivaaleihin. Myöhemmin puolue on muodostanut yhteislistan ChristenUnien kanssa ja pitänyt paikkansa. Sen europarlamenttiedustajan oli tarkoitus liittyä 2009 uuteen konservatiivien ja reformistien ryhmään, joka kuitenkin erotti sen jäsenyydestään naisten syrjinnän vuoksi.[2]

Puolueen kannatus on ollut vahvinta Zeelandissa, jossa se on saanut yli 10 % äänistä.

Vuonna 2005 haagilainen oikeusistuin tuomitsi puolueen menettämään puoluetukensa, koska se ei sallinut naisia jäsenikseen. Tämän katsottiin olevan YK:n naisten syrjinnän poistamista koskevan yleissopimuksen vastaista.[3] Alankomaiden valtioneuvosto päätti kuitenkin kumota päätöksen.lähde? Vuonna 2006 SGP salli naisten jäsenyyden.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Netherlands Parties and Elections in Europe. Viitattu 25.3.2017. (englanniksi)
  2. http://www.elpais.com/articulo/internacional/calvinistas/radicales/holandeses/quedan/solos/Eurocamara/elpepuint/20090623elpepuint_19/Tes
  3. Party penalised for woman snub 7.9.2005. BBC. Viitattu 13.3.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Reformoitu puolue.