Rauhanmerkki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rauhanmerkki

Rauhanmerkki on laajasti käytössä oleva rauhan symboli, joka esiintyy tavallisimmin sotaa vastustavassa kontekstissa rintanapeissa, julisteissa ja mielenosoituksissa.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rauhanmerkin on suunnitellut englantilainen graafikko Gerald Holtom. Merkin taustalla ovat kansainvälisen lippu­viestitys­järjestelmän kirjaimet N () ja D (, jotka tulevat sanoista nuclear disarmament (Ydinaseriisunta). Niiden yhdistelmänä saadun kuvion ympärille lisättiin ympyrä, joka symboloi Maata. Ensimmäisen kerran merkkiä käytettiin 4. huhtikuuta 1958 Lontoossa.[1]

Merkki siirtyi ydinaseiden vastustajien symbolista rauhanliikkeen tunnukseksi Vietnamin sodan aikana 1960-luvun lopulla, jolloin se levisi eri puolille maailmaa ja myös Suomeen. Merkkiin liittyi uusia vivahteita 1960- ja 1970-luvuilla, kun feministinen liike, hippiliike, kansalaisoikeusliike ja ympäristöliike ottivat sen käyttöön mielenilmaisuissaan. Yhdysvalloissa merkkiä käyttivät etenkin Vietnamin sodan vastustajat mielenosoituksissaan. Rauhanmerkkiä on käytetty paljon myös kaupallisesti, sillä sen luonut graafikko ei rekisteröinyt tekijänoikeuksia itselleen.[2]

Suomalainen kansanedustaja Erkki Tuomioja on kantanut rauhanmerkkiä jo vuosikymmeniä aina julkisuudessa esiintyessään [3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. World's best-known protest symbol turns 50 20.3.2008. BBC News Magazine. Viitattu 9.10.2019.
  2. Kurvinen, Heidi: Lasten tiedekysymykset. Mistä rauhanmerkki on syntynyt, ja miksi se näyttää juuri sellaiselta?. Helsingin Sanomat, 30.7.2021, s. B 9. Helsinki: Sanoma Media Finland Oy. ISSN 0355-2047. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 30.7.2021.
  3. Heikki Aittokoski: Rauhanmerkki täytti 50 vuotta HS.fi. 4.4.2008. Helsinki: Helsingin Sanomat. Viitattu 31.8.2008.
Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.