Rauhan Temppeli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rauhan Temppeli
Rauhan temppeli church.jpg
Sijainti Kalkkinen, Asikkala
Rakentamisvuosi 2002–2004
Suunnittelija Jouko Halmekoski
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla
Rauhan Temppeli

Rauhan Temppeli on Jouko Halmekosken vuosina 2002–2004 rakentama yksityinen puukirkko lähellä Kalkkisten kylää. Kirkon on suunnitellut Jouko Halmekoski. Piirustusten viimeistelyssä Halmekoskea on avustanut arkkitehti Jorma Teerenmaa. Kirkon siunasi vuonna 2004 yksityiseksi kirkoksi silloinen kirkkoherra Raimo Rantala.

Seudun nähtävyydeksi muodostuneen kirkon kellotornin huippu nousee maanpinnasta 10,6 metriin. Rakennuksen ulkomitat ovat 8,4 × 3,6 metriä. Kirkossa on varsinaisia istumapaikkoja 16, mutta lisätuolien kanssa kirkkoon mahtuu 26 henkeä. Kirkko on rakennettu kalliolle siten, ettei kalliojonon päällä kulkeva polku katkea. Polku kulkee kirkkosalin ja torniosan väliin jäävän eteiskatoksen ali.[1]

Sisätiloja koristavat Heli Andersinin maalaamat kattomaalaukset. Kattomaalauksia on neljä ja niissä kuvataan Raamatusta tuttuja aiheita: Johannes Kastaja kastamassa Jeesusta, lampaita paimentavan Raakelin ja Jaakobin kohtaaminen kaivolla, temppelin edessä kansalle puhuva Paavali sekä yökalasta rantautuvan Pietarin kalastusseurueen ja Jeesuksen aamuinen kohtaaminen. Kirkon suojelusenkeliä kuvaava alttaritaulu on sekin Heli Andersin käsialaa. Kirkon pyöreää ikkunaan koristaa värilasityö, jonka on tehnyt lahtelainen Eero Parkkila. Ikkunan aiheena on Neitsyt Maria Jeesus-lapsi sylissään. [2]

Vuoden 2010 loppuun mennessä kirkossa oli vieraillut lähes 4 400 henkeä. Kaukaisimmat vieraat ovat saapuneet Intiasta ja Japanista. Kirkossa on järjestetty kahdet häät sekä lukuisia muita hengellisiä tilaisuuksia. Rauhan Temppeli on toistaiseksi suljettu vierailuilta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Halmekoski, Jouko: Sotaorvon vala. Tampere: Pilot-kustannus Oy, 2006. ISBN 952-464-453-3.
  2. Halmekoski, Jouko: Kirkkonikkarin sydämellä. Tampere: Mediapinta, 2008. ISBN 978-952-235-023-7.
Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.