Cinémathèque française

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Ranskan elokuva-arkisto)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Cinémathèque française
Arkkitehti Frank Gehryn suunnittelema Cinémathèque françaisen rakennus.
Arkkitehti Frank Gehryn suunnittelema Cinémathèque françaisen rakennus.
Perustettu 1938
Toimiala elokuva
Päämaja Pariisi
Puheenjohtaja Costa-Gavras
Sivusto http://www.cinematheque.fr

Cinémathèque française on ranskalainen järjestö, jonka omistuksessa on yksi maailman suurimmista elokuva-arkistoista ja elokuva-aiheisten esineiden kokoelmista. Järjestön päämaja sijaitsee Pariisissa yhdysvaltalaisarkkitehti Frank Gehryn suunnittelemassa rakennuksessa.

Järjestö perustettiin vuonna 1938.[1] Sitä olivat perustamassa Henri Langlois, elokuvantekijä Georges Franju ja elokuvateoreetikko Jean Mitry, jotka olivat huolissaan Ranskassa tehdyistä elokuvista, joita natsit olivat aikeissa tuhota.[2] Arkisto sijaitsi pitkään Palais de Chaillot'ssa, mutta se muutti vuonna 2005 Pariisin 12. arronissementtiin Frank Gehryn suunnittelemaan modernia arkkitehtuuria edustavaan rakennukseen.[3] Vuonna 1994 valmistuneessa rakennuksessa toimi sitä ennen Yhdysvaltain kulttuuri-insituutti (American Center). Modernistinen rakennus muodostuu useista kallistuvista, liukuvista ja yhtenäisen muodon rikkovista osista. Talon seinät on verhoiltu vaalealla hiekkakivellä.[4]

Cinémathèque françaisen arkistoissa on noin 40 000 elokuvaa. Lisäksi sen hallussa on monenlaista elokuva-aiheista materiaalia, kuten pukuja, laitteita, piirustuksia, julisteita ja elokuvaamisen historiaa aina taikalyhdyistä nykyaikaisiin elokuvauslaitteisiin.[1] Sen tiloissa on kolme näyttelysalia, joissa esitellään kokoelmia. Lisäksi se järjestää elokuvanäytöksiä kolmessa salissa sekä opetustilaisuuksia nuorelle yleisölle, ja sen kirjastossa ja arkistossa vierailee tutkijoita ja opiskelijoita.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Cinémathèque française Parisinfo.com. Pariisi: Paris Convention and Visitors Bureau. Viitattu 24.3.2011. (englanniksi)
  2. Ten Milestones in French Cinema: Founding of the Cinémathèque Française IFC.com. New York: The Independent Film Channel. Viitattu 24.3.2011. (englanniksi)
  3. a b The Cinémathèque française La Cinémathèque française. Viitattu 24.3.2011. (englanniksi)
  4. Martina Padberg: Taide & Arkkitehtuuri: Pariisi (suom. Tapani Kilpeläinen), s. 404. Tandem Verlag (h. f. ullmann) 2007. Alkuteos Kunst & Architektur Paris.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.