Cinémathèque française

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cinémathèque française
Arkkitehti Frank Gehryn suunnittelema Cinémathèque françaisen rakennus.
Arkkitehti Frank Gehryn suunnittelema Cinémathèque françaisen rakennus.
Perustettu 1938
Toimiala elokuva
Päämaja Pariisi
Puheenjohtaja Costa-Gavras
Aiheesta muualla
Sivusto

Cinémathèque française on ranskalainen järjestö, jonka omistuksessa on yksi maailman suurimmista elokuva-arkistoista ja elokuva-aiheisten esineiden kokoelmista. Järjestön päämaja sijaitsee Pariisissa yhdysvaltalaisarkkitehti Frank Gehryn suunnittelemassa rakennuksessa.

Järjestö perustettiin vuonna 1938.[1] Sitä olivat perustamassa Henri Langlois, elokuvantekijä Georges Franju ja elokuvateoreetikko Jean Mitry, jotka olivat huolissaan Ranskassa tehdyistä elokuvista, joita natsit olivat aikeissa tuhota.[2] Arkisto sijaitsi pitkään Palais de Chaillot'ssa, mutta se muutti vuonna 2005 Pariisin 12. arronissementtiin Frank Gehryn suunnittelemaan modernia arkkitehtuuria edustavaan rakennukseen.[3] Vuonna 1994 valmistuneessa rakennuksessa toimi sitä ennen Yhdysvaltain kulttuuri-instituutti (American Center). Modernistinen rakennus muodostuu useista kallistuvista, liukuvista ja yhtenäisen muodon rikkovista osista. Talon seinät on verhoiltu vaalealla hiekkakivellä.[4]

Cinémathèque françaisen arkistoissa on noin 40 000 elokuvaa. Lisäksi sen hallussa on monenlaista elokuva-aiheista materiaalia, kuten pukuja, laitteita, piirustuksia, julisteita ja elokuvaamisen historiaa aina taikalyhdyistä nykyaikaisiin elokuvauslaitteisiin.[1] Sen tiloissa on kolme näyttelysalia, joissa esitellään kokoelmia. Lisäksi se järjestää elokuvanäytöksiä kolmessa salissa sekä opetustilaisuuksia nuorelle yleisölle, ja sen kirjastossa ja arkistossa vierailee tutkijoita ja opiskelijoita.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Cinémathèque française Parisinfo.com. Pariisi: Paris Convention and Visitors Bureau. Viitattu 24.3.2011. (englanniksi)
  2. Ten Milestones in French Cinema: Founding of the Cinémathèque Française IFC.com. New York: The Independent Film Channel. Viitattu 24.3.2011. (englanniksi)
  3. a b The Cinémathèque française La Cinémathèque française. Arkistoitu 6.8.2011. Viitattu 24.3.2011. (englanniksi)
  4. Martina Padberg: Taide & Arkkitehtuuri: Pariisi (suom. Tapani Kilpeläinen), s. 404. Tandem Verlag (h. f. ullmann) 2007. Alkuteos Kunst & Architektur Paris.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.