Ranskalainen viinitupa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ranskalainen viinitupa
Jarnefelt Eero Ranskalainen viinikapakka 1888.JPG
Nimi Ranskalainen viinitupa
Tekijä Eero Järnefelt
Valmistumisvuosi
Teostyyppi Maalaus (en)
Materiaali Öljyväri ja kangas (maalauspohja)
Korkeus 61 cm
Leveys 74 cm
Kokoelma Kansallisgalleria
Sijainti Ateneum, Suomi

Ranskalainen viinitupa tai Ranskalainen viinikapakka on 25-vuotiaan Eero Järnefeltin öljyvärimaalaus kankaalle, 61×74 cm, vuodelta 1888. Työ kuuluu Ateneumin taidemuseon kokoelmiin, jonne se hankittiin vuonna 1919.

Ranskalainen viinitupa syntyi Eero Järnefeltin ensimmäisellä Pariisin matkalla. Hän opiskeli ja työskenteli siellä vuosina 1886–1888. Hän oli opiskellut aikaisemmin Pietarin taideakatemiassa ja pietarilaisvaikutteiden katsotaankin näkyvän tässä iinaturalistisessa maalauksessa. Varsinkin maalauksen etualalla näkyvästä vanhasta miehestä pystyy ehkä enemmän havaitsemaan slaavilaista melankoliaa kuin ranskalaista naturalistis-positivistista tarkkailijaa. Ranskalaista naturalismia maalaus kuvaa aiheen puolesta muutoin hyvin: se kuvaa omaa aikaansa ja varsinkin sen arkipäivää. Järnefeltin kyky maalata paikan materiaalit totuudenmukaisesti liittää myös hänet tähän ketjuun, koska "totuudellisuus" oli heidän tärkeä vaatimuksensa.[1] Maalauksen toinen mies on todennäköisesti Akseli Gallen-Kallela.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Riitta Konttinen teoksessa Tuntematon horisontti - Suomen taidetta 1870-1920, s. 104-105. Näyttelyteos. Helsinki: Ateneumin taidemuseo, 2000. ISBN 951-53-2130-1.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Suomen Kansallisgallerian kokoelmat: Ranskalainen viinikapakka. [1]