Raivoisat Ruusut

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Teatteri Raivoisat Ruusut sai alkunsa Katajanokan konepajalla.

Teatteri Raivoisat Ruusut oli suomalainen teatteri, joka sai alkunsa vuonna 1988 Katajanokan konepajalla, jossa tehtiin Shakespeare-dramatisointi Raivoisat ruusut - kronikka vallasta. Teoksesta alkoi prosessi, joka lopulta johti myös Kassandra ry:n syntyyn.

Teatteri Raivoisat Ruusut teki vuoteen 1998 asti teatteriesityksiä sekä Katajanokan konepajalla että yhteistyössä helsinkiläisten teattereiden kanssa. Esitykset näyttivät, että suomalaiset naisnäyttelijät pystyvät enempään kuin mihin tavallisissa olosuhteissa saavat mahdollisuuden. Vuosina 1998-2001 Ruusut tuotti sarjan pienesityksiä omalle Fredrikintorin näyttämölle.

Vuonna 1994 Ruusut organisoi kansainvälisen teatterifestivaalin Raamattu 1994, jonka teemana oli Raamatun naiskuva. Esitykset levittäytyivät Katajanokan konepajalta ja tullikamarilta Tuomiokirkon kryptaan ja VR:n makasiineihin.

Osana Helsingin kulttuurikaupunkivuotta 2000 Raivoisat Ruusut suunnitteli, käynnisti ja johti taiteen ja tieteen monikulttuurisen tutkimushankkeen Kassandra 2000. Projekti sai Suomen Punaisen Ristin "Inhimillinen kädenojennus" -tunnustuspalkinnon toukokuussa 2001.

Ohjaaja Ritva Siikala perusti Raivoisat Ruusut ja toimi sen vetäjänä ohjaten useimmat sen esityksistä. Ruusujen projekteissa työskentelivät eri-ikäiset naisnäyttelijät Suomen teattereista, naistaiteilijat Virosta, Latviasta, Norjasta ja Ruotsista ja projektissa Kassandra 2000 taiteen- ja tieteentekijät sekä eri kulttuurien edustajat. Kaikissa projekteissa oli mukana myös miehiä.

Raivoisat Ruusut joutui lopettamaan toimintansa yhteiskunnan riittämättömän tuen takia vuonna 2001.