Ragni Malmstén

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ragni Malmstén vuonna 1962.

Ragni Marita Malmstén-Karjalainen (o.s. Malmstén; 2. lokakuuta 1933 Helsinki25. toukokuuta 2002 Helsinki)[1] oli suomalainen laulaja. Hän oli Georg Malmsténin tytär, ja hänen setänsä oli Eugen Malmstén. Hänen toinen puolisonsa oli trumpettitaiteilija Erkki Karjalainen.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ragni Malmstén opiskeli Sibelius-Akatemiassa, mutta veri veti kevyen musiikin pariin. Hän teki ensimmäiset levytyksensä v. 1954 ja esitti aluksi lähinnä lastenlauluja. Mikki-hiiri -levytyksissä hän jatkoi tätinsä Greta Pitkäsen perinnettä. Muita tunnettuja lastenlauluja ovat muun muassa Neljä kissanpoikaa ja Kissankulman kauhu, Eemeli.

1960-luvulla syntyivät muun muassa sellaiset levytykset kuin Tuska, joka oli käännösversio Míkis Theodorákiksen tunnetusta Kaimos -hitistä, ja Georg-isän säveltämät Unohtumaton Elmeri, Aaltoskan haitariswing ja Riepumatto. Suuri hitti oli myös Tango ruohikolla.

Vuonna 1975 ilmestyi pitkäsoitto Vain hetkeä mä sulta pyydän, joka oli ilmeeltään laulelmallinen ja kevyen jazzahtava. Levyn hitti oli artistin oma sävellys Mä laihdutan.

Uinu lapsein (1983) oli kokoelma kehtolauluja ja Vardagsmorgonin (1991) Malmstén levytti äidinkielellään, ruotsiksi. Levyltä löytyy muun muassa ruotsinkielinen versio Georg Malmsténin ikivihreästä laulusta Auringon lapset: Barn av solen.

Vuonna 2001 studiossa Raimo Virtasen yhtyeen kanssa syntyi kolme englanninkielistä levytystä: Too close for comfort, Hello Dolly ja Long ago and far away, jotka löytyvät 2002 julkaistulta kokoelmalta Raimo Virtasen Yhtye: levytyksiä vuosilta 1958-2001.

Ragni Malmstén toimi aktiivisesti musiikin taustavaikuttajana muun muassa Solo ry:n ja Georg Malmstén -säätiön puheenjohtajana.

Hän oli myös pidetty televisioesiintyjä. Ragni Malmsténin viimeisiä suuria televisiotöitä oli pääosa TV 1:n lastenohjelmien vuoden 1982 joulukalenterin lelukauppiaana (käsikirjoittaja ja toimittaja Laura Lilja-Haataja, televisio-ohjaaja Orvo Kontio).

Stadin Slangi ry valitsi Malmsténin vuoden 1997 Stadin Friiduksi Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta 1997.[2]

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Laulaja Ragni Malmstén kuollut MTV Uutiset. 26.5.2002. Viitattu 28.12.2018.
  2. Stadin Friidu ja Kundi. Stadin Slangi. Viitattu 13.6.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]