Qiantong

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Qiantong
Ennustus

Qiantong (簽筒 pinyin: qiāntǒng; Wade-Giles: ch'ien t'ung, kantoninkiina: chim tung) on vanha kiinalainen ennustamiseen käytetty arpomisväline, joka on yleisesti käytössä kiinalaisissa ja Kaukoidän temppeleissä. Sitä käytetään arpomaan jonkin jumaluuden nimissä oleva ennustus kysyjälle.

Välineet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Qian 簽 - puutikut tai oikeammin puusäleet, joissa on kirjoitusmerkkejä. Säleet ovat n. 16-25 cm pitkiä ja n. 1-1,5 cm leveitä ja litteitä. Ne voivat olla yksinkertaisia tai yläpäästään muotoiltuja ja punaisiksi maalattuja. Perinteisesti ne ovat bambua, mutta muitakin puulajeja käytetään. Puusäleet ovat samankaltaisia kuin ne, joista jo satoja vuosia ennen ajanlaskumme alkua tehtiin kirjoja sitomalla säleet ylä- ja alapäistään toisiinsa kiinni.

Säleisiin on kirjoitettu numero sekä sen jumaluuden nimi, jonka oraakkelista on kyse. Länsimaisille markkinoille myytävissä qianeissa numero on esitetty myös arabialaisin numeroin. Joskus säleeseen on kirjoitettu koko ennusvärssy.

Qianeita voi olla 24, 28, 32, 60, 64, 78, 99 tai 100.

Tong 筒 - puulieriö, perinteisesti bambua. Nykyään niitä valmistetaan myös kovetetusta nahasta, joka on koristeltu kuvin. Temppeleissä voi tavata huomattavasti suurempia metallista valmistettuja ja hyvin näyttäviä astioita, joissa olevat säleet ovat metrin mittaisia.

Joskus rasiassa voi olla kansi, jossa on yhden säleen mentävä reikä. Toisessa poikkeavassa mallissa suuren astian pohjalla on kohouma. Kysyjä nostaa koko qian-tukun ylös ja pudottaa sen rasiaan. Pohjan kohouma nostaa sen kohdalle osuneen säleen muita korkeammalle.

Menetelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Usein ennen qiantongin käyttöä kysyjä antaa lahjan jumaluudelle, jolta pyytää neuvoa. Lahjana voi olla suitsukkeita, tuoreita hedelmiä, kakkusia, paistettua sikaa tai siipikarjaa sekä rahaa.

Kysyjä keskittyy kysymykseensä tai esittää rukouksen seisten tai polvistuen ja ravistaa sitten lieriötä pidellen sitä kaksin käsin lähes vaakasuorassa. Ravistelua jatketaan, kunnes yksi säleistä putoaa ulos. Jos lieriöstä putoaa useampia säleitä, ne laitetaan takaisin ja ravistelu aloitetaan alusta.

Qiantongin käyttö varmennetaan kahden kaarevan bambupalikan (jiaobei) avulla. Taiwanilla on tapana heittää jiaot ennen qianin käyttöä. Niiden putoamistavasta katsotaan, onko päivä suosiollinen ennustamisen suorittamiselle vai pitääkö se jättää myöhemmäksi. Kun qian on valittu, jiaot heitetään ja niistä nähdään, onko qian oikea vai pitääkö ottaa uusi vai onko kenties suositeltavaa olla kokonaan käyttämättä ennustusta sillä kertaa.

Kotioloissa kiireisimmät voivat ottaa umpimähkään yhden qianin suoraan rasiasta.

Ennuste[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennustaja, jalkojensa välissä qiantong - Changchun si, daolainen temppeli Wuhanissa

Kun kysyjä on ravistellut esiin qianin, hän vie sen temppelin edustajalle, joka joko tulkitsee viestin tai antaa numeron mukaisen paperilapun, jolle ennustus on painettu. Ennusteet ovat temppelikohtaisia ja tehdään tietyn jumaluuden nimissä. Näitä jumalia ovat:

Guanyin (觀音 pinyin: Guānyīn, Wade-Giles: Kuan Yin) - myötätunnon jumalatar
Guan Yu (關羽 pinyin: Guān Yǔ, Wade-Giles: Kuan Yu; ?–219) - sodan ja kirjallisuuden jumala
Huang Daxian (黃大仙 pinyin: Huáng Dàxian, kantoninkiina: Wong Tai Sin) - köyhien jumala
Chenghuang (城隍 pinyin: Chénghuáng) - kaupunginjumala
Jadekeisari (玉皇 pinyin: Yù Huáng eli 玉帝 Yù Dì) - taivaan hallitsija
Mazu (媽祖 pinyin: Māzǔ) - esiäiti, meren jumalatar

Näistä suosituin on Guanyinin oraakkeli, joka on myös käännetty englanniksi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]