Pyhä Valentinus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pyhä Valentinus polvistuneena, David Teniers III:n maalaus 1600-luvulta.

Pyhä Valentinus on laajalti tunnettu 200-luvulla elänyt roomalainen pyhimys. Hän on rakkauden, mehiläistenhoitajien, ruton, kihlattujen, epilepsian ja onnellisten avioliittojen suojelupyhimys. Hän koki marttyyrikuoleman 14. helmikuuta vuonna 269. Nykyään päivä 14. helmikuuta on nimetty hänen kunniakseen. Tästä päivästä on tullut monessa maassa rakastavaisten juhla, Valentines Day, joka Suomessa tunnetaan nimellä ystävänpäivä. Pyhä Valentinuksen juhlan seuraavana päivänä oli roomalainen hedelmällisyyden juhla Lupercalia, josta johtuu Valentinuksen päivän yhdistäminen rakkauteen.

Koska Pyhä Valentinuksesta on niin vähän tietoa, on uskottu, että Pyhä Valentinus on saattanut olla useampi kun yksi henkilö. Ainut mitä tarkasti tiedetään Pyhä Valentinuksesta on tämän nimi ja hautapaikka Via Flaminiassa.

Muita pyhimyksiä samalla nimellä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Valentinus pohjautuu latinan sanasta valens, joka tarkoittaa arvokasta, vahvaa ja tervettä. Roomalaiskatolinen kirkko on nimennyt noin yksitoista muuta pyhimystä joilla on sama nimi Valentinus. Seitsemän Valentinus pyhimystä on listattu kuolleen muuna päivänä kuin 14. helmikuuta. Muilla kirkoilla saattaa olla eri käsitys Valentinus-pyhimysten määrästä. Listalla on myös neitsyt Pyhä Valentina, joka kuoli marttyyrikuoleman Palestiinassa 25. heinäkuuta vuonna 308. Italiassa on myös useita kirkkoja jotka on nimetty Valentinuksen mukaan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.