Pyörätuolikoripallo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ottelu Pekingin paralympialaisissa 2008.

Pyörätuolikoripallo on pallopeli, joka on sovellettu varsin vähäisin muutoksin tavallisesta koripallosta. Laji on suosittu vammaisurheilulajina. Joukkueeseen voi kuulua korkeintaan 12 pelaajaa, joista kerrallaan viisi voi olla kentällä. Pelaajat käyttävät erityisiä, tätä lajia varten suunniteltuja ja kutakin pelaajaa varten rakennettuja tavallista ketterämpiä pyörätuoleja.

Lajissa kilpaillaan kansainvälisesti MM-, EM- ja paralympiatasolla. Kansallisella tasolla Suomessa toimii SM-sarja sekä I divisioona, joihin voivat osallistua sekä miehet että naiset. Kansallisella tasolla vammattomien pelaajien osallistuminen otteluihin on täysin sallittua.[1] Kansainvälisiin otteluihin vammattomat pelaajat eivät voi kuitenkaan osallistua.[2]

Pyörätuolikoripallon säännöissä on muutamia eroja tavalliseen koripalloon verrattuna. Eroavaisuudet koskevat lähinnä pallon kuljettamista ja pelituoleilla otettavia kontakteja.selvennä Kuitenkin suurin osa säännöistä, esimerkiksi korien korkeudet, kentän mitat ja hyökkäys- sekä peliajat ovat samoja.

Kukin pelaaja saa toiminnallisen pisteytyksen välillä 1–4,5, missä arvo 4,5 tarkoittaa täysin vammatonta tai minimivamman omaavaa pelaajaa. Kentällä olevien pelaajien yhteenlaskettu pistemäärä ei saa ylittää kansainvälisissä otteluissa arvoa 14 ja kansallisissa otteluissa arvoa 14,5.

Suomalaisia pyörätuolikoripallojoukkueita toimii tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Turussa ja Porissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pyörätuolikoripallon säännöt Suomessa vammaisurheilu.fi. Viitattu 20.12.2011. [vanhentunut linkki]
  2. Tietoa pyörätuolikoripallosta disabled-world.com. Viitattu 20.12.2011. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.