Puolukat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Puolukat
Puolukka (Vaccinium vitis-idaea)
Puolukka (Vaccinium vitis-idaea)
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Kladi: Putkilokasvit Tracheophyta
Kladi: Siemenkasvit Spermatophyta
Kladi: Koppisiemeniset Angiospermae
Kladi: Aitokaksisirkkaiset
Kladi: Asteridit
Lahko: Ericales
Heimo: Kanervakasvit Ericaceae
Alaheimo: Vaccinioideae
Tribus: Vaccinieae[1]
Suku: Puolukat Vaccinium
L.
Katso myös

  Puolukat Wikispeciesissä
  Puolukat Commonsissa

Kolme Vaccinium-sukuun kuuluvaa lajia: oikeassa yläkulmassa juolukka (Vaccinium uliginosum), keskivasemmalla mustikka (Vaccinium myrtillus), vasemmassa alakulmassa puolukka (Vaccinium vitis-idaea).

Puolukat (Vaccinium) on kanervakasveihin (Ericaceae) kuuluva kasvisuku, joka käsittää sekä varsinaiset puolukat että mustikat, karpalot ja juolukat. Karpalot erotetaan toisinaan omaksi suvukseen Oxycoccus[2]. Ryhmä on polyfyleettinen, ja joutunee siten tulevaisuudessa uudelleenmääriteltäväksi.[3]

Sukuun kuuluu monivuotisia varpuja, jotka kasvavat toisinaan maanmyötäisesti. Lehtiasento on kierteinen, ja lehdet ovat usein talvivihreitä. Kukat ovat kaksineuvoisia ja nuokkuvia. Kukkien verhiö on pieni ja liuskainen. Teriö on yhdislehtinen, neli- tai viisilukuinen. Marja on sininen tai punainen, joskus harvoin valkoinen. Kaikki viihtyvät vähäkalkkisilla mailla.[2]

Luokittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolukat jaetaan 33 sektioon, joihin kuuluu yhteensä 150–450 lajia:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Stevens, P. F.: Ericaceae Angiosperm Phylogeny Website. Viitattu 23.8.2022. (englanniksi)
  2. a b Anderberg, A. & A.-L.: Den virtuella floran: Vaccinium Den virtuella floran. 1997. Tukholma: Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 23.10.2020. (ruotsiksi)
  3. Kathleen A. Kron, E. Ann Powell, J. L. Luteyn: Phylogenetic relationships within the blueberry tribe (Vaccinieae, Ericaceae) based on sequence data from MATK and nuclear ribosomal ITS regions, with comments on the placement of Satyria. American Journal of Botany, 2002-02, 89. vsk, nro 2, s. 327–336. PubMed:21669741. doi:10.3732/ajb.89.2.327. ISSN 0002-9122. Artikkelin verkkoversio.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.