Pensasmustikka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pensasmustikka
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Kladi: Putkilokasvit Tracheophyta
Kladi: Siemenkasvit Spermatophyta
Kladi: Koppisiemeniset Angiospermae
Kladi: Aitokaksisirkkaiset
Kladi: Asteridit
Lahko: Ericales
Heimo: Kanervakasvit Ericaceae
Alaheimo: Vaccinioideae
Tribus: Vaccinieae[1]
Suku: Puolukat Vaccinium
Laji: corymbosum
Kaksiosainen nimi

Vaccinium corymbosum
L.[2]

Katso myös

  Pensasmustikka Wikispeciesissä
  Pensasmustikka Commonsissa

Pensasmustikka (Vaccinium corymbosum) on Pohjois-Amerikasta peräisin oleva mustikan lähisukulainen. Se kasvaa luonnonvaraisena Pohjois-Amerikassa, mutta nykyisin myös viljeltynä muissakin maanosissa.[3] Vaccinium-suvun kasvit kuuluvat kanervakasveihin.

Pensasmustikka kasvaa jopa kaksi metriä korkeaksi.[4]

Pensasmustikka viljelyskasvina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pensasmustikka on sukunsa lajeista yleisimmin viljelty. Sen viljelys ja jalostus aloitettiin Yhdysvalloissa 1900-luvun alussa.[3] Nykyisin sitä viljellään myös Euroopassa, eniten Lüneburgin alueella Saksassa, sekä Australiassa ja Uudessa-Seelannissa.[3] Suomessa sen viljelystä kokeili ensimmäisenä Olavi Meurman 1940-luvulla Piikkiössä. 1960-luvulla sitä ryhdyttiin jalostamaan. Risteyttämällä se juolukan kanssa siitä on saatu kehitetyksi paremmin talvea ja kasvitauteja kestäviä lajikkeita.[3]

Pensasmustikka viihtyy happamassa maaperässä ja puolivarjossa tai auringossa. Se on pidettävä tuulelta suojassa, mutta se kestää pakkasta melko hyvin -25 asteeseen asti. [4] Kasvualustaa voi parantaa esimerkiksi rodomullalla tai kahvinpuruilla jotka tuovat maaperään pensasmustikan tarvitsemaa happamuutta (pH 4,5 – 5,5). Pensasmustikkaa on hyvä lannoittaa alppiruusuille tai perunalle tarkoitetuilla lannoitteilla.

Pensasmustikka alkaa tuottaa satoa noin parivuotiaana, mutta parhaimmillaan sadontuotanto on kuudesta vuodesta eteenpäin. Satoa voidaan saada jopa 10 l per pensas. Pensasmustikan marjat eivät ole niin mehukkaita ja aromisia kuin tavallisen mustikan. Sitä vastoin marjat ovat kookkaampia, mutta hedelmäliha on väritöntä ja siemenet puuttuvat. Mustikkapensaat pidetään sopivan harvana leikkaamalla.[5]. Pölyyntymistä parantaa kahden lajikkeen, esimerkiksi Alvarin ja Ainon, rinnakkain kasvattaminen.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Stevens, P. F.: Ericaceae Angiosperm Phylogeny Website. Viitattu 23.8.2022. (englanniksi)
  2. ITIS (englanniksi)
  3. a b c d Arne Rousi: ”Muita viljelymarjoja: Mustikan sukulaisia”, Auringonkukasta viiniköynnökseen: Ravintokasvit ihmisen palveluksessa, s. 286–287. WSOY, 1997. ISBN 951-0-21295-4.
  4. a b PFAF
  5. Enemmän iloa puutarhasta, Oy Valitut Palat, Reader's Digest Ab, 1981.
  6. Pensasmustikka (Arkistoitu – Internet Archive) Biolan

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.