Punaveripihkapuu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Punaveripihkapuu[1]
Padoukia eli punaveripihkapuun puuainesta.
Padoukia eli punaveripihkapuun puuainesta.
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Fabales
Heimo: Hernekasvit Fabaceae
Suku: Veripihkapuut Pterocarpus
Laji: soyauxii
Kaksiosainen nimi

Pterocarpus soyauxii
Jacq.

Katso myös

  Punaveripihkapuu Wikispeciesissä
  Punaveripihkapuu Commonsissa

Punaveripihkapuu (Pterocarpus soyauxii) on hernekasveihin kuuluva trooppinen puulaji, joka kasvaa luontaisesti Keski-Afrikassa päiväntasaajan lähellä.[2] Punaveripihkapuuta käytetään puutöissä ja sen arvokas puuaines tunnetaan kauppanimellä padouk.

Puun ominaisuuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punaveripihkapuu on Länsi-Afrikan suurimpia puita ja se voi saavuttaa 40 metrin korkeuden ja 100–120 senttimetrin, joskus poikkeuksellisesti jopa 150 senttimetrin, läpimitan. Runko on solakka ja suorakasvuinen. Runko on oksaton jopa 20 metriin saakka. Tyvilaajentuma ei ole merkittävä.

Puuaines[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puuaines on suhteellisen painavaa ja kovaa, mutta karkeahkoa. Sillä on hyvät lujuusominaisuudet. Sen taivutus- ja puristusominaisuudet ovat paljon korkeammat kuin tammilla. Se on hyvin elastista ja iskunkestävää, mutta kuitenkin helposti halkaistavaa. Puu on helppoa ja hyvää työstää kaikilla välineillä. Sillä on hyvät hiomisominaisuudet. Sen hionta- ja viimeistelyjälki on sileä. Puun ominaispaino kuivana on 0,70–0,80.

Padoukin pintapuu on sydänpuuhun verrattuna vaaleaa ja arvotonta. Sydänpuu on tuoreena punaista, mutta tummuu myöhemmin kauniin oranssin punaruskeaksi. Kauan varastoitaessa väri kuitenkin muuttuu yksitoikkoisen ruskeaksi. Puun leikkauspinnat ovat kaikissa suunnissa koristeellisen juovikkaita.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punaveripihkapuu kasvaa Länsi-Afrikan ikivihreissä sademetsissä Angolassa, Kamerunissa, Keski-Afrikan tasavallassa, Kongon tasavallassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Gabonissa, Nigeriassa ja Päiväntasaajan Guineassa.

World Conservation Monitoring Centerin (1992) mukaan punaveripihkapuun esiintymät sen luontaisilla kasvupaikoilla ovat melko turvattuja Kamerunia lukuun ottamatta. Eri maista saadun puutteellisen informaation takia täydellistä kartoitusta puun tilasta tällä hetkellä ei kuitenkaan ole saatu.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Padoukia käytetään koristeellisina leikattuina viiluina. Kauniin värityksensä ansiosta se on suosittua puu-upotustöissä (intarsioissa) ja puuveistoksissa. Se sopii erinomaisesti huonekaluihin ja erilaisiin käyttöesineisiin kuten harjoihin, veitsien kädensijoihin, aseiden periin ja niin edelleen. Kovuutensa ansiosta se sopii käytettäväksi myös soittimiin, parketeiksi ja portaisiksi. Luontaisilla kasvualueilla sitä käytetään myös esimerkiksi ratapölkkyinä.

Padoukista saadaan myös punaista väriainetta värjäykseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Finto: Kassu – Kasvien suomenkieliset nimet: Pterocarpus soyauxii Taub.
  2. Govaerts, R. et al.: Pterocarpus soyauxii Taub. Plants of the World Online. 2021. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 23.2.2021. (englanniksi)