Punasäihkykolibri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Punasäihkykolibri
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset
Eucarya
Kunta: Eläinkunta
Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset
Chordata
Alajakso: Selkärankaiset
Vertebrata
Luokka: Linnut
Aves
Lahko: Kiitäjälinnut
Apodiformes
Heimo: Kolibrit
Trohiliidae
Suku: Säihkykolibrit
Heliodoxa
Laji: gularis
Kaksiosainen nimi

Heliodoxa gularis
(Gould, 1860)

Katso myös

  Punasäihkykolibri Wikispeciesissä
  Punasäihkykolibri Commonsissa

Punasäihkykolibri (Heliodoxa gularis) on kolibreihin kuuluva lintulaji. Laji elää Etelä-Amerikassa.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kooltaan punasäihkykolibri kasvaa noin 11–12 cm pitkäksi ja on sukunsa pienikokoisin laji. Koiras on selästään, rinnastaan ja kyljistään kiiltävän vihreä. Kurkussa on punainen laikku ja vatsa on harmaa. Punasäihkykolibrin siipien alapuoli on valkoinen ja pitkähkö pyrstö on pronssinvärinen. Naaras muistuttaa ulkonäöltään koirasta, mutta kurkun punainen laikku on pienempi ja rinnassa ja kyljissä on valkoisia täpliä. Nokka on pitkä ja hieman kaareva.[2][3]

Levinneisyys ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punasäihkykolibria tavataan Andeilta auleelta, joka ulottuu Kolumbiasta Ecuadorin kautta Peruun. Se elää harvinaisena vuoristometsissä ja metsien reunamilla tyypillisesti 250–1 050 metrin korkeudessa. Punasäihkykolibri luokitellaan elinvoimaiseksi ja sen kantaa uhkaavat elinympäristön hakkaaminen tee- ja kahviviljelmiksi, laidunmaiksi, polttopuiksi ja kaivosten tieltä.[2][3][1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b BirdLife International: Heliodoxa gularis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. 2022. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 21.7.2022. (englanniksi)
  2. a b Steven L. Hilty, Bill Brown, William L. Brown: A guide to the birds of Colombia, s. 279. Princeton University Press, 1986. ISBN 978-0691083728. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 30.11.2013). (englanniksi)
  3. a b Thomas S. Schulenberg, Douglas F. Stotz,Daniel F. Lane,John P. O'Neill,Theodore A. Parker III: Birds of Peru, s. 232. Princeton University Press, 2010. ISBN 9781400834495. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 30.11.2013). (englanniksi)
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.