Punapyrstölepinkäinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Punapyrstölepinkäinen
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Lepinkäiset Laniidae
Suku: Lepinkäiset Lanius
Laji: isabellinus
Kaksiosainen nimi

Lanius isabellinus
Ehrenberg, 1833

Katso myös

  Punapyrstölepinkäinen Wikispeciesissä
  Punapyrstölepinkäinen Commonsissa

Punapyrstölepinkäinen (Lanius isabellinus) eli arolepinkäinen on Keski-Aasiassa pesivä, satunnaisesti Suomessakin tavattu lepinkäisten suvun varpuslintu. Yleisväritykseltään vaalean, päältä hiekanruskean arolepinkäisen pyrstö on kirkkaan punaruskea ja koiraalla on lepinkäisille tyypillinen musta naamari. Linnun pituus on 16–18 cm.

Punapyrstölepinkäisen pesimäaluetta on keskinen Aasia Iranista Kiinaan ja Etelä-Siperiaan ulottuvalla vyöhykkeellä. Suomessa se on hyvin harvinainen satunnaisvierailija. Lintu pesii kuivilla aroilla, pensasmailla ja jokilaaksoissa.

Punapyrstölepinkäisen ravintoa ovat pistiäiset ja muut isommat hyönteiset, joita se pyydystää maasta, ilmasta ja kasvillisuuden seasta. Myös lantakasoissa ja raadoilla parveilevat hyönteiset voivat joutua saaliiksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Palmgren, Jörgen & Stenroos, Arto 1985: Punapyrstölepinkäinen Lanius isabellinus* toisen kerran Suomessa. – Lintumies 5.1985 s. 251–254. LYL.
  • Ylikarjula, Jukka 1985: Punapyrstölepinkäinen Lanius isabellinus* ensi kertaa Suomessa. – Lintumies 5.1985 s. 250. LYL.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Lanius isabellinus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-2. 2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 20.1.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]