Punapellava

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Punapellava
Linum-grandiflorum-total.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Malpighiales
Heimo: Pellavakasvit Linaceae
Suku: Pellavat Linum
Laji: grandiflorum
Kaksiosainen nimi

Linum grandiflorum
Desf.

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Punapellava Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Punapellava Commonsissa

Punapellava (Linum grandiflorum) on pellavakasvien heimoon ja pellavien sukuun kuuluva kasvilaji.

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punapellava

Punapellava on yksivuotinen ruohokasvi. Tavallisesti kasvi haarautuu juurestaan, mutta hoikalla, pystyllä kasvullaan se saavuttaa silti tavallisesti 30-45 senttimetrin korkeuden ja jopa 15 senttimetrin leveyden. Lajin harmaanvihreät, kannasta kasvavat lehdet ovat nuorten lehtien lähellä kattotiilimäisesti pakkautuneet yhteen; muualla ne ovat avoimia, yksinkertaisia ja soikeita-suikeita.

Kukinto on kasvin ulompiin haaroihin kasvava löyhä huiskilo; kukinnon kärjessä sijaitsevat yksittäiset kärkikukat. Luonnonvaraisen punapellavan kukat ovat suuret, mutta kukinta-aika on varsin lyhyt. Kukan kankeakarvaiset verholehdet ovat vihreitä, pystyjä, jäykkiä, laidoiltaan nahkamaisia. Verholehdet ovat suikeita tai naskalimaisia ja sijoittuvat päällekkäin kuin kattotiilet. Terälehdet ovat leveästi munanmuotoisia, otakärkisiä ja ulkopinnaltaan hienosti hammaslaitaisia. Terälehtien väri vaihtelee roosasta tulipunaiseen; terälehden kärjessä oleva piikki on mustahko ja sisäosa on valkoinen. Kukan heteet ovat kasvaneet yhteen suhteellisen pitkäksi, lieriömäiseksi putkeksi, jossa on suuri ponsi. Sikiäin on soikea ja kapenee paksuksi vartaloksi. Luotti on pitkä ja pörröinen.

Punapellavan kromosomiluku on 2n = 16.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punapellava kasvaa kotoperäisenä Algeriassa, jossa sitä esiintyy pääasiassa rannikkoalueilla (Muaskar, Oran). Täten punapellava on levinneisyydeltään yksi eteläisimmistä pellavalajeista.

Luokittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punapellavan kuvaili ensimmäisenä ranskalainen kasvitieteilijä René Louiche Desfontaines vuonna 1798. Laji kuuluu pellavien (Linum) sukuun ja sektioon Linum yhdessä useimpien eurooppalaisten pellavalajien kanssa.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punapellava on arvostettu koristekasvi. Siitä on olemassa myös useita roosa- tai violettikukkaisia puutarhamuotoja, kuten 'Rubrum', jonka kukat ovat tumman violetinpunaisia.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Roter Lein