Punapapukaijakala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Punapapukaijakala
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Heimo: Papukaijakalat Scaridae
Suku: Sparisoma
Laji: viride
Kaksiosainen nimi

Sparisoma viride
(Bonnaterre, 1788)

Katso myös

  Punapapukaijakala Wikispeciesissä
  Punapapukaijakala Commonsissa

Punapapukaijakala (Sparisoma viride) on papukaijakaloihin kuuluva kalalaji. Lajia tavataan Atlantin länsiosista. Lajia pidetään myös akvaarioissa.

Koko ja ulkonäkö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Punapapukaijakalanaaras tai välimuodon koiras

Punapapukaijakala kasvaa tyypillisesti 30–40 cm pitkäksi ja voi suurimmillaan olla noin 60 cm pitkä. Koiraat ovat naaraita suurempia. Ruumiinmuodoltaan kala on pitkänomaisen soikea ja tukevahko. Punapapukaijakalan suomut ovat kookkaat ja väritys vaihtelee niin kalan iän kuin sukupuolen mukaan. Nuoret yksilöt ovat harmahtavanruskeita ja punavatsaisia ja ruumiissa on valkoisia pilkkurivejä. Aikuiset naaraat ja naaraasta koiraiksi sukupuoltaan vaihtaneet niin kutsutut välimuodon koira musituttavat nuoria kaloja, mutta valkoiset suomut eivät ole riveissä vaan satunnaisesti. Täysikasvuiset punapapukaijakalakoiraat ovat väritykseltään vihreitä. Päässä on punavioletteja juovia ja kiduskannen lähellä ja pyrstössä on keltaiset täplät. Lajin pyrstöevä on voimakkaasti haarautunut. Punapapukaijakalan etumaiset hampaat ovat yhdistyneet terävälaitaiseksi nokaksi ja taaemmat hampaat ovat levymäiset.[2][3][4][5]

Levinneisyys ja elintavat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punapapukaijakala elää Meksikonlahdella Floridasta Meksikoon ja Karibianmererellä. Lajin elinympäristöä ovat kirkasvetiset koralliriutat yksin tai muutaman yksilön ryhminä ja nuoret kalat elävät meriruoho- ja leväkasvustoissa. Punapapukaijakalat syövät kivien pinnoilta levää ja korallieläimiä. Eläin on aktiivinen vain päivällä. Lajin lisääntyminen on ympärivuotista. Koiraalla voi olla useita naaraita ja lisääntyminen tapahtuu syvän veden koralleissa. Osa punapapukaijakalanaaraista vaihtaa sukupuoltaan koiraiksi.[1][2][3][4][5] Sukupuoltaan vaihtaneiden kalojen 11-ketotestosteronihormonin pitoisuus on korkea[6].

Punapapukaijakala on hyvä ruokakala ja sitä kalastetaan kaupallisesti. Se on myös suosittu laji yleisöakvaarioissa.[1][2][3][4][5]

  1. a b c Rocha, L.A., Choat, J.H., Clements, K.D., Russell, B., Myers, R., Lazuardi, M.E., Muljadi, A., Pardede, S. & Rahardjo, P.: Sparisoma viride IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-1. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 19.5.2021. (englanniksi)
  2. a b c Sparisoma viride (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 19.5.2021. (englanniksi)
  3. a b c Christopher Kane: Sparisoma viride Parrotfish Animal Diversity Web. Viitattu 19.5.2021. (englanniksi)
  4. a b c Cathleen Bester: Stoplight Parrotfish Florida Museum of Natural History. Viitattu 19.5.2021. (englanniksi)
  5. a b c Stoplight Parrotfish Mexican-fish.com. Viitattu 19.5.2021. (englanniksi)
  6. J.R. Cardwell & N.R. Liley: Hormonal control of sex and color change in the stoplight parrotfish, Sparisoma viride. General and Comparative Endocrinology, 1991, 81. vsk, nro 1, s. 7-20. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 19.5.2021. (englanniksi)