Pullip

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pullip on noin 30 cm pitkä keräilynukke, jonka on luonut eteläkorealainen Cheonsang Cheonha vuonna 2003. Pullipeja markkinoi ensin japanilainen Jun Planning, mutta vuodesta 2009 lähtien niitä on markkinoinut korealainen Groove. Nykyään jälleenmyyjiä on yli 20 Euroopassa. Pullipeja ei ole tarkoitettu leluiksi vaan keräilyyn ja vitriinikäyttöön. Niistä voidaan ottaa myös kuvia. Pullipien suositusikäraja on noin 15 vuotta. Nimi Pullip on koreaa ja tarkoittaa lehteä.[1][2]

Pullipilla on silmämekanismi, jonka avulla silmiä voi liikuttaa katsomaan oikealle ja vasemmalle, ja sulkea ja avata nuken takaraivossa olevien tappien avulla. Jos nuken silmät jättää pitkäksi ajaksi kiinni, mekanismin vieterit saattavat löystyä, joka voi aiheuttaa jatkossa ongelmia nuken silmien sulkemisessa ja avaamisessa. Nuken oman kehon nivelten liikkuvuus on rajoitettua, joten useat harrastajat ostavat Pullipilleen Obitsu kehon, joka taipuu paremmin ja helpottaa kuvaamista. Pullipin alkuperäisen kehon nivelet myös löystyvät nopeasti. Pullipin vaatteita, peruukkeja ja silmien iiriksiä eli chippejä voi vaihtaa. Pullipin meikkejä voi myös kustomoida eli muunnella. Nuken meikit poistetaan isoprooyylialkoholilla tai hiomalla ja uudet maalataan tilalle asianmukaisilla välineillä. Nuken kustomointiin ei saa käyttää mitään öljypohjaista, eikä nuken meikkejä suositella poistettavan kynsilakanpoistoaineella, koska se voi pahimmassa tapauksessa syövyttää nuken naaman pilalle. Nuket tulevat paketissa meikin kanssa, toisin kuin BJD- eli pallonivelnuket, joten jos haluaa nukelleen yksilöllisen meikin, alkuperäinen täytyy ensiksi poistaa. Mahdollista on myös hankkia Make It Own- pullip, joka tulee kokonaan ilman meikkiä.

Uusia Pullip-nukkeja ilmestyy noin kuukauden välein. Joitakin valmistetaan rajoitettu määrä, esimerkiksi 300 kappaletta. Jokaisella Pullipilla on oma nimi ja erilainen asu, hiukset, meikki ja laatikko. Jotkin nuket esittävät esimerkiksi jotakin manga-, anime-, vocaloid- tai elokuvahahmoa, mutta ne ovat lisenssin takia hieman kalliimpia kuin normaalit nukkejulkaisut. Pullipien hinnat vaihtelevat noin 100 ja 1000 euron välillä, mutta käytetyn nuken voi saada jopa 30–70 eurolla. Mikäli nukke on harvinainen ja sitä on valmistettu vain pieni erä, voi se olla myös kalliimpi. On myös olemassa Little Pullip -nukke, joka on huomattavasti halvempi, kuin normaali Pullip. Little Pullip maksaa uutena usein 30–70 euroa. Käytettynä Little Pullipeja voi saada jopa kymmenellä eurolla.

Vartalotyypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pullipin vartalo on kokenut useita muutoksia. Ensimmäisillä nukeilla oli 1. tyypin vartalo, jossa ruuvit näkyivät, ja ensimmäisillä kolmella nukella (Moon, Street ja Wind) oli kaulat, jotka katkesivat helposti. Myöhemmissä julkaisuissa vika korjattiin. 1. tyypin vartalon omaavilla nukeilla on hiukset, joita ei voi vaihtaa, mutta kaikilla myöhemmillä malleilla on peruukit, jotka saa irti.

Vuonna 2004 ilmestyi Pullip nimeltä Venus. Sillä oli erilainen, tyypin 2 vartalo. Siinä ei ollut näkyviä ruuveja, kädet ja jalat pystyi vetämään irti ja sen ylävartalo oli pehmeä. Tällä vartalolla oli realistisemmat mittasuhteet kuin ensimmäisellä. Tyypin 2 vartalo on tähänmennessä julkaistuista Pullip-vartaloista kaikkein parhaiten poseeraavin.

Vuonna 2005 ilmestyivät nuket Lan Ake ja Lan Ai, joilla oli 3. tyypin vartalo. Se oli lapsenomaisempi ja sen ongelmana olivat helposti murtuvat ranteet.

Vuonna 2009 ilmestyi Neo Noir, joka on ensimmäinen Pullip, jolla on 4. tyypin vartalo. Siinä on erilaiset rannenivelet eivätkä ranteet enää halkeile, mutta kädet ja jalat saattavat helposti luiskahtaa irti.

Koska nuken jokaisessa neljässä vartalossa on ollut enemmän tai vähemmän vikoja, niin jotkut harrastajat vaihtavat Obitsu-vartalon nukelleen. Pullipille oikeat koot ovat 27 cm ja 25 cm. Obitsu poseeraa paremmin, on kestävämpi ja niissä on useampia vaihtoehtoja, sekä se pysyy itsestään pystyssä. Useimmille Pullipeille sopiva Obitsun värivaihtoehto on valkoinen. Välillä Obitsun kaulatapin ruuvi voi katketa Pullipin pään painosta, sillä Obitsua ei ole suunniteltu Pullipille, vaan Obitsun omille päille. Mutta yleensä Obitsun mukana tulee useampi kaulatappi, joista sopivimmat ovat suurin ja keskikokoinen. 21 cm Obitsu ei kestä pullipin pään painoa, joten pullipille suositellaan 25 cm tai 27 cm Obitsua, jotka kestävät paremmin, sillä ne ovat lyhyempiä, joten myös tukevampia. 27 cm obitsut ovat enemmän ammattilaisille suunnattuja.

Eyechipsit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eyechipsit, eli "chipit" ovat Pullipille tarkoitetut silmät. Eyechipsit ovat kustomointiin tarkoitettuja välineitä, jolla voi vaihtaa silmien värin. Eyechipsejä voi ostaa internetin kautta, tai Pullip-tarvikkeita myyvästä kaupasta, joita löytyy useista maista. Eyechipsejen vaihto on hieman vaikeaa, sillä silmämekanismi on vaikea ottaa pois monien ruuvien ja jousien takia.

Pullip -tuoteperhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pullip on vain yksi suuresta nukkeperheestä. Pullipilla on pikkuveli nimeltä Isul, ja Pullip-perheeseen kuuluvat lisäksi Pullipin poikaystävä Taeyang, Taeyangin pikkusisko Dal, Dalin luokkatoveri Byul ja Pullipin ex-poikaystävä Namu. (Namun valmistus lopetettiin 2005). Lisäksi Pullipeista ja Daleista on miniversioita, Little Pullip ja Little Dal, ja Taeyangeista on "Little Pullip" nimeltä Docolla. Vuonna 2013 perheeseen liittyi taas uusi jäsen, Yeolume. Nuken asema nukkeperheessä on Pullipin tulevaisuuden tytär. Yeolume poikkeaa muista nukkeperheen 1:6-kokoisista nukeista siten, että sen nivellytys on simppelimpi, ja sen kädet ja jalat ovat kumiset eli ne ovat taipuisat. Pullipeja voi tilata nettikaupoista, jotka ovat erikoistuneet nukkejen myymiseen. Joissakin maissa on nukkekauppoja joissa myydään Pullipien lisäksi erilaista tavaraa Pullipeille ja muille samankaltaisille nukeille. Suomesta Pullipin voi ostaa Kilala-nimisestä kaupasta, jossa myydään muun muassa Pullip-nukkeja ja niille tarvikkeita. Kilala sijaitsee Helsingissä, mutta Kilalalla on myös nettikauppa. Euroopan ulkopuolelta tilattaessa saatetaan periä tullimaksu, ja tällä tavoin Pullipin hankinta voi tulla kalliimmaksi. Tullimaksun määrän voi laskea netissä laskurilla[3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pullip Dolls by Cheonsang Cheonha for Groove, Inc. Toybox Philosopher. 2012. Viitattu 5.7.2016.
  2. Nuk­ke­har­ras­tus ei ole lasten leikkiä Kaleva. Viitattu 5.7.2016.
  3. Tullilaskuri tulli.fi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]