Pallonivelnukke

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tyttö ja keskikokoinen pallonivelnukke.
Pallonivelnuken ranne- ja kyynärnivelet.

Pallonivelnukke (engl. ball-jointed doll, BJD) on nukke, jonka raajat on kiinnitetty pallonivelillä. Ne valmistetaan yleensä hartsista. Pallonivelet jäljittelevät ihmisnivelten toimintaa varsin tarkasti ja nuket ovatkin verrattain korrekteja anatomialtaan. Pallonivelnuket ovat valmistusprosessin monimutkaisuuden vuoksi kalliita ja ne ovat enemmän koriste- ja taide-esineitä kuin leikkikaluja. Pallonivelnuket vaihtelevat kooltaan minikokoisesta (10–15 cm korkea) noin metrin mittaiseen. Suosituimmat koot ovat 30–70 cm luokkaa.

Riippuen nuken koosta, mallista, erästä, työstöasteesta ja sen mukana tulevista lisätarvikkeista ja -osista pallonivelnukke voi maksaa uutena muutamasta sadasta eurosta jopa yli kahteen tuhanteen euroon. Suurin osa pallonivelnukeista valmistetaan Koreassa, Kiinassa ja Japanissa. Monilla nukkevalmistajilla on jälleenmyyjiä myös Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pallonivelnuken avattu pää osineen. Silmäkuulat pysyvät paikallaan sinitarramaisella massalla. Nuken kuminauhat kiinnittyvät S-koukkuun kaulan päällä.

Pallonivelnukke koostuu erillisistä hartsista valetuista osista, jotka liittyvät toisiinsa nuken sisällä raajoista päähän kulkevilla kuminauhoilla. Näin nuken voi purkaa ja koota myös kotikeinoin esimerkiksi muunnostöitä, puhdistamista tai kuminauhojen uusimista varten. Kuminauhat varmistavat nuken osien pysymisen yhdessä mutta mahdollistavat nuken asennon muuttamisen. Ihanteellisesti kuminauhoitettu nukke pysyy asennossaan eikä napsahda takaisin suoraksi tai valu löysänä rennommaksi.

Pallonivelnuken pää on yleensä avattava, mikä mahdollistaa silmäkuulien vaihdon, niiden asennon muuttamisen sekä silmäaukkojen uudelleenmuotoilun. Avattava pää myös helpottaa kuminauhojen säätämistä ja vaihtoa.

Modifiointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pallonivelnukkeharrastukseen kuuluu olennaisesti nuken muokkaaminen yksilölliseksi muunnostöillä ja tarvikkeilla. Nukkevalmistajat ja yksityiset harrastajat myyvät erilaisia peruukkeja, silmiä, vaatteita ja asusteita sekä eri mittakaavojen pienoisesineitä. Myös nukkejen osia kuten pelkkiä päitä, jalkateriä ja käsiä myydään ja vaihdetaan erikseen. Harrastaja voi leikata ja hioa nuken kasvojen tai vartalon muotoa alkuperäisestä poikkeavaksi. Hiomalla poistetaan myös valmistustekniikan vuoksi osiin joskus jääneitä valusaumoja.

Pallonivelnukkeja voi ostaa täysin maalaamattomina tai valmiiksi sävytettyinä ja meikattuina. Nuken kasvomeikki ("face-up") tarkoittaa yksityiskohtaista sävytystä ja varjostusta, joka tekee kasvoista aidomman näköiset. Siihen kuuluu yleensä yläripsien liimaaminen silmäaukon reunaan, joskus myös tatuointien tai arpien muotoilua ja maalausta. Nuken sävyttämiseen ja meikkaamiseen voi käyttää monenlaisia öljyttömiä väriaineita.

Sävytetty ja meikattu nukke käsitellään suojalakkauksella ("coating") hartsimateriaaleille tarkoitetulla suihkeella. Suojalakkaus hidastaa hartsin kellastumista ja suojelee sävytystä ja meikkiä kulumiselta.

Tuoteväärennökset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuoteväärennösnuket eli recastit ovat pallonivelnukkeharrastuksessa kasvava ongelma. Termi recast tarkoittaa uudelleen valettua, eli valukopiota, ja se on itsessään neutraali termi. Useat firmat valavat omia tuotteitaan uudelleen, sillä nukkien muotit eivät kestä ikuisesti ja alkuperäinen prototyyppi kuluu valamisprosessissa, joten se täytyy joko restauroida tai muottien tekemiseen täytyy käyttää toista (jo aiemmin valettua) nukkea. Pallonivelnukkeharrastuksen piireissä recast kuitenkin tarkoittaa lähes poikkeuksetta laittomia tuotekopioita, eli väärennöksiä. Väärennetyt nuket valetaan toisen tekijän toimesta, alkuperäiseltä valmistajalta hankitusta nukesta. Alkuperäinen tekijä/firma ei ole ollut mukana tuotteen tekemisessä missään muodossa, joten heidän tekijänoikeuksiaan rikotaan törkeästi.

On myös syytä huomioida, että tuoteväärennösten maahantuonti on laitonta Suomessa sekä useassa muussa maassa. Mikäli väärennös ilmiannetaan tullille, se takavarikoi ja tuhoaa tuotteen. Joissain maissa myös väärennösten osto ja omistaminen on laitonta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]