Proteus-aika

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Proteus-aika
Demon Seed
Ohjaaja Donald Cammell
Käsikirjoittaja Roger Hirson ja Robert Jaffe Dean Koontzin teoksen pohjalta.
Tuottaja Herb Jabbe
Säveltäjä Jerry Fielding
Kuvaaja Bill Butler
Leikkaaja Frank Mazzola
Pääosat Julie Christie
Fritz Weaver
Gerrit Graham
Robert Vaughn
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Metro-Goldwyn-Mayer
Ensi-ilta Yhdysvallat 8. huhtikuuta 1977
Suomi 23. maaliskuuta 1979
Kesto 94 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Proteus-aika (Demon Seed) on yhdysvaltalainen Donald Cammellin ohjaama scifi-kauhuelokuva vuodelta 1977. Elokuvan pääosia näyttelevät Julie Christie, Fritz Weaver ja Gerrit Graham. Robert Vaughn antoi Proteus IV-tietokoneelle äänen. Elokuva perustuu Dean Koontzin samannimiseen romaaniin.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva kertoo tiedemies Alex Harrisista, joka kehittää tekoälyisen tietokoneen nimeltä Proteus IV. Tietokone on kehitetty alun perin vastaamaan vain ihmisten esittämiin tärkeisiin kysymyksiin. Eräänä iltana tietokone kertoo Harrisille, että haluaisi päästä "itse" pois koneesta. Proteus haluaisi itse kysyä ja tutkia asioita, mutta Harris painottaa tietokoneelle, että hänen tarkoitus ei ole esittää kysymyksiä. Eräänä iltana Proteus tunkeutuu Harrisin talon keskustietokoneeseen. Seuraavana aamuna tiedemiehen vaimo Susan Harris herää ja on lähdössä töihin, kun huomaa että ei pääse talosta ulos: Proteus on vallannut talon, eikä päästä Susania lähtemään talosta mihinkään. Susan yrittää keinolla millä hyvänsä päästä talosta, mutta tuloksetta.

Proteus kiintyy Susaniin ja kertoo todellisen syyn: Hän haluaa, että Susan synnyttää hänelle lapsen. Proteus tekee tieteellisiä tutkimuksia. Susan ei suostu millään Proteusin tekoihin, kunnes lopulla hänellä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin suostua tai Proteus satuttaa läheisiä ihmisiä. Susan suostuu ja synnyttää tietokoneelle lapsen.

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Video-oppaassa vuodelta 1994 Sam Inkinen kutsuu elokuvaa yllätyksettömäksi scifi-trilleriksi ja antaa sille kaksi tähteä viidestä, mikä vastaa sanallista arviota ”keskinkertainen”.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Romano, Bello (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.