Project Zero

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee videopelisarjaa. Project Zero on myös sarjan ensimmäinen peli.
Project Zero
Kehittäjä Tecmo
Lajityyppi selviytymiskauhupeli
Ensijulkaisu Project Zero (2001)
Aiheesta muualla
MobyGames
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Project Zero (jap. 零〜zero〜) on Tecmon luoman neliosaisen selviytymiskauhupelisarjan PAL-alueen julkaisuissa käytetty nimi. NTSC-julkaisuissa niiden pelien nimi on Fatal Frame.

Peleissä taistellaan aaveita vastaan ottamalla niistä kuvia camera obscuralla, yliluonnollisella kameralla, joka pystyy manaamaan henkiä. Juonikuviot liittyvät usein šintolaisiin rituaaleihin. Neljän varsinaisen konsolipelin lisäksi sarjaan kuuluu yksi kännykkäpeli, ja DreamWorks SKG on ilmoittanut suunnittelevansa Project Zero -elokuvaa.[1]

Taustatarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan pelien aaveenmetsästyslaitteet on kehittänyt 1800-luvun lopulla elänyt japanilainen okkultisti Kunihiko Asou. Hänen keksintöjään ovat muun muassa camera obscura, peleissä käytetty henkiä vahingoittava kamera, ja sielukiviradio, jolla voi kuunnella kuolleiden ajatuksia ja muistoja sielukristalleista.

Project Zero 3:n mukaan Ason lukuisat keksinnöt levisivät aikojen saatossa ympäri Japania, ja ne ovat nyt arvokkaita keräilyesineitä.

Pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaavio kolmen ensimmäisen pelin päähahmojen suhteista.

Project Zero (2001)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Project Zero (videopeli)

Miku Hinasaki ei saa veljeensä Mafuyuun yhteyttä ja lähtee etsimään häntä Himuro-kartanosta. Miku jää sisälle loukkuun ja lähtee hakemaan veljeään suunnattoman talon uumenista löydettyään tämän kameran. Miku joutuu taistelemaan talossa tehtyjen rituaalien vangitsemia henkiä vastaan.

Project Zero julkaistiin PlayStation 2:lle vuosina 2001 (Japani) ja 2002 (NTSC, PAL) sekä Xboxille vuosina 2003–2004. Xbox-versio sisälsi parannellun grafiikan lisäksi uudentyyppisiä aaveita ja Fatal Mode -pelitilan.

Project Zero II: Crimson Butterfly (2003)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuoret kaksossiskot Mio ja Mayu Amakura ovat luonnossa lapsuudenaikaisella leikkipaikallaan, kun Mayu huomaa hohtavan karmiinin perhosen ja alkaa seurata tätä yksin syvemmälle metsään. Mio huolestuu ja lähtee Mayun perään. Kaksoset joutuvat kirottuun kylään, jonka suuressa seremoniassa kuolleet asukkaat elävät yhä kuolinpäiväänsä kituvina aaveina. Unenomaisessa transsissa hortoilevasta Mayusta huolehtivalle Miolle selviää vähitellen kaksosten ennaltamäärätty rooli kylän salaisessa rituaalissa.

Peli julkaistiin Playstation 2:lle vuonna 2003 Japanissa ja NTSC-alueella. 2004 se ilmestyi myös PAL-julkaisuna, ja siitä tehtiin paranneltu Xbox-versio, ”Director’s Cut”, jossa on lisää sisältöä ja grafiikkaparannuksia.

Real: Another Edition (2004)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Real: Another Edition on vain Japanissa julkaistu kännykkäpeli, jossa pelaajat etsivät aaveita puhelimensa sisäänrakennetulla kameralla. Se ilmestyi vuonna 2004.

Project Zero 3: The Tormented (2005)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rei Kurosawa, 23-vuotias freelance-valokuvaaja, saa työkseen kummitelluksi väitetyn talon kuvaamisen. Hänen kuollut kihlattunsa ilmestyy kuviin. Rei alkaa nähdä toistuvia unia, joissa hän seuraa kuollutta kihlattuaan vanhan kartanon sisään. Rein herätessä hänen iholleen on ilmestynyt tatuointi, joka laajenee päivä päivältä. Hän seikkailee unissa yhä pidemmälle kartanossa, ja todellisuuden ja unimaailman raja alkaa hämärtyä.

Project Zero 3 julkaistiin vain PlayStation 2:lle. Japanissa ja NTSC-alueella se julkaistiin vuonna 2005 ja PAL-versiona 2006.

Project Zero: Mask of the Lunar Eclipse (2008)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosia ennen pelin tapahtuma-aikaa rikollinen kaappaa viisi pientä tyttöä (Ruka Minazuki, Misaki Asou, Madoka Tsukimori, Marie ja Tomoe) ja pitää heitä panttivankeina Rougetsu-saarella. Etsivä Chōshiro Kirishima kuitenkin pelastaa tytöt. Kymmenen vuotta tämän jälkeen kaksi heistä (Marie ja Tomoe) kuolevat oudosti, ja loput tytöistä palaavat saarelle selvittämään tapahtumia. Myös Chōshiro Kirishima palaa saarelle Rukan äidin pyynnöstä.

Tecmo kehitti pelin yhteistyönä Grasshopper Manufacturen kanssa. Se julkaistiin Japanissa Wiille vuonna 2008
Nintendo on ilmoittanut, ettei peli ole tulossa NTSC- tai PAL-alueille, mutta peliin ilmestyi myöhemmin fanien tekemä englanninkielinen käännös.

Project Zero 2011-2012[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin viides osa on tulossa Wii-konsolille. Pelistä ilmoitettiin ensimmäisen vuonna 2011 Nintendon konferenssissä. Julkaisupäivää ei ole ilmoitettu, mutta on varmistettu, että se ilmestyy Japanissa vuoden 2011 puolella.

Julkaistujen kuvien perusteella sen on arvailtu olevan pelisarjan toisen osan remake, mutta asiaa ei ole virallistettu.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Coming Attractions: Fatal Frame 2002. Mania.com. Viitattu 28.12.2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]