Project Zero

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee videopelisarjaa. Project Zero on myös sarjan ensimmäinen peli.
Project Zero
Kehittäjä Tecmo
Lajityyppi selviytymiskauhupeli
Ensijulkaisu Project Zero (2001)
Aiheesta muualla
MobyGames
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Project Zero (jap. 零〜zero〜) on Tecmon kehittämä selviytymiskauhupelien sarja. Sarja tunnetaan myös nimellä Fatal Frame Yhdysvalloissa.

Peleissä taistellaan pahoja henkiä vastaan ottamalla niistä kuvia yliluonnollisella kameralla (Camera Obscura), joka pystyy manaamaan henkiä. Juonikuviot liittyvät usein šintolaisiin rituaaleihin. DreamWorks SKG on ilmoittanut suunnittelevansa Project Zero -elokuvaa.[1]

Sarjan pelien aaveenmetsästyslaitteet on kehittänyt 1800-luvun lopulla elänyt japanilainen okkultisti Kunihiko Asou. Hänen keksintöjään ovat muun muassa camera obscura, peleissä käytetty henkiä vahingoittava kamera, ja sielukiviradio, jolla voi kuunnella kuolleiden ajatuksia ja muistoja sielukristalleista.

Project Zero 3:n mukaan Ason lukuisat keksinnöt levisivät aikojen saatossa ympäri Japania, ja ne ovat nyt arvokkaita keräilyesineitä.

Kaavio kolmen ensimmäisen pelin päähahmojen suhteista.

Project Zero (2001)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Project Zero (videopeli)

Miku Hinasaki ei saa veljeensä Mafuyuun yhteyttä ja lähtee etsimään häntä Himuro-kartanosta. Miku jää sisälle loukkuun ja lähtee hakemaan veljeään suunnattoman talon uumenista löydettyään tämän kameran. Miku joutuu taistelemaan talossa tehtyjen rituaalien vangitsemia henkiä vastaan.

Project Zero julkaistiin PlayStation 2:lle vuosina 2001 (Japani) ja 2002 (NTSC, PAL) sekä Xboxille vuosina 2003–2004. Xbox-versio sisälsi parannellun grafiikan lisäksi uudentyyppisiä aaveita ja Fatal Mode -pelitilan.

Project Zero II: Crimson Butterfly (2003)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuoret kaksossiskot Mio ja Mayu Amakura ovat luonnossa lapsuudenaikaisella leikkipaikallaan, kun Mayu huomaa hohtavan karmiinin perhosen ja alkaa seurata tätä yksin syvemmälle metsään. Mio huolestuu ja lähtee Mayun perään. Kaksoset joutuvat kirottuun kylään, jonka suuressa seremoniassa kuolleet asukkaat elävät yhä kuolinpäiväänsä kituvina aaveina. Unenomaisessa transsissa hortoilevasta Mayusta huolehtivalle Miolle selviää vähitellen kaksosten ennaltamäärätty rooli kylän salaisessa rituaalissa.

Peli julkaistiin Playstation 2:lle vuonna 2003 Japanissa ja NTSC-alueella. 2004 se ilmestyi myös PAL-julkaisuna, ja siitä tehtiin paranneltu Xbox-versio, ”Director’s Cut”, jossa on lisää sisältöä ja grafiikkaparannuksia.

Real: Another Edition (2004)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Real: Another Edition on vain Japanissa julkaistu mobiilipeli, jossa pelaajat etsivät aaveita puhelimensa sisäänrakennetulla kameralla. Peli on julkaistu vuonna 2004.

Project Zero 3: The Tormented (2005)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rei Kurosawa, 23-vuotias freelance-valokuvaaja, saa työkseen kummitelluksi väitetyn talon kuvaamisen. Hänen kuollut kihlattunsa ilmestyy kuviin. Rei alkaa nähdä toistuvia unia, joissa hän seuraa kuollutta kihlattuaan vanhan kartanon sisään. Rein herätessä hänen iholleen on ilmestynyt tatuointi, joka laajenee päivä päivältä. Hän seikkailee unissa yhä pidemmälle kartanossa, ja todellisuuden ja unimaailman raja alkaa hämärtyä.

Project Zero 3 julkaistiin vain PlayStation 2:lle. Japanissa ja NTSC-alueella se julkaistiin vuonna 2005 ja PAL-versiona 2006.

Zero: Tsukihami no Kamen (2008)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zero: Tsukihami no Kamen (Fatal Frame IV: Mask of the Lunar Eclipse) on julkaistu Wiille vuonna 2008.

Vuosia ennen pelin tapahtuma-aikaa rikollinen kaappaa viisi pientä tyttöä (Ruka Minazuki, Misaki Asou, Madoka Tsukimori, Marie ja Tomoe) ja pitää heitä panttivankeina Rougetsu-saarella. Etsivä Chōshiro Kirishima kuitenkin pelastaa tytöt. Kymmenen vuotta tämän jälkeen kaksi heistä (Marie ja Tomoe) kuolevat oudosti, ja loput tytöistä palaavat saarelle selvittämään tapahtumia. Myös Chōshiro Kirishima palaa saarelle Rukan äidin pyynnöstä.

Tecmo kehitti pelin yhteistyönä Grasshopper Manufacturen kanssa. Peliä ei ole julkaistu länsimaissa, mutta peliin ilmestyi myöhemmin fanien tekemä englanninkielinen käännös.

Spirit Camera: The Cursed Memoir (2012)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Spirit Camera: The Cursed Memoir on julkaistu Nintendo 3DS:lle vuonna 2012.

Fatal Frame: Maiden of Black Water (2014)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fatal Frame: Maiden of Black Water on julkaistu Wii U:lle vuonna 2014.

Fatal Frame: Maiden of Black Water (2021)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan 20. vuosipäiväksi julkaistu uusintaversio, joka on julkaistu vuonna 2021.

Fatal Frame: Mask of the Lunar Eclipse (2023)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fatal Frame: Mask of the Lunar Eclipse on vuonna 2023 julkaistava uusintaversio sarjan neljännestä pelistä, jota ei ole aiemmin julkaistu länsimaissa (vain Japanissa).[2]

  1. Coming Attractions: Fatal Frame 2002. Mania.com. Arkistoitu 6.12.2008. Viitattu 28.12.2008. (englanniksi)
  2. Cameron Swan: The Fatal Frame Franchise Explained gamerant.com. 13.9.2022. Viitattu 14.12.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]