Gutenberg-projekti

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Project Gutenberg)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gutenberg-projekti
Project Gutenberg
Logo
Aloitus 1.12.1971
Kielet 66 kpl (29.3.2019)
Teokset yli 59 100 (29.3.2019)
Perustaja Michael Hart
Kotisivu http://www.gutenberg.org/
Gutenberg-projektiin parissa työskentelevät Michael Hart ja Gregory Newby.

Gutenberg-projekti (engl. Project Gutenberg) on vuonna 1971 käynnistetty sähköisten kirjojen projekti, joka tarjoaa ilmaiseksi tuhansia teoksia Internetissä. Suurin osa kirjoista on vapaasti levitettäviä, mutta projektissa on myös jonkin verran tekijänoikeuksien suojaamia teoksia, joiden kirjoittajilta on saatu siihen lupa. Projekti on nimetty kirjapainotekniikan uranuurtajan Johannes Gutenbergin mukaan.

Gutenberg-projektin kirjoja tuotetaan lähes kokonaan vapaaehtoisvoimin. Merkittävän osan kirjoista tuottaa Distributed Proofreaders -projekti, jossa käyttäjät pystyvät oikolukemaan sekä kuvina skannattuja että tekstiksi tunnistettuja kirjoja sivu kerrallaan. Koska kuka tahansa voi tuottaa kirjallisuutta Gutenberg-projektiin, kaikkien teosten laatu ei välttämättä ole ammattimaisella tasolla, vaikka teosten laatua tarkkaillaankin ja virheitä korjataan.

Suurin osa Gutenberg-projektin kirjoista on englanninkielisiä (48 039 kpl), mutta myös ranskaksi (2 957 kpl), suomeksi (1 989 kpl), saksaksi (1 736 kpl) ja hollanniksi (798 kpl) on paljon. Kaikkiaan teoksia on 66 kielellä yli 59 100 kpl (29.3.2019).[1] Kirjat ovat tavallisesti tekstimuodossa, mutta osasta on myös tarjolla muita tiedostomuotoja, kuten HTML, PDF, EPUB sekä KINDLE. Epub- ja Kindle-tyyppiset kirjat voi ladata myös Dropboxiin, Google Driveen tai OneDriveen. Kokoelmaan sisältyy myös jonkin verran äänikirjoja, kuvia ja musiikkia.

Varsinaisella Gutenberg-projektilla on myös sisarprojekteja, kuten Australian Gutenberg-projekti (Project Gutenberg Australia), Kanadan Gutenberg-projekti (Project Gutenberg Canada) ja Euroopan Gutenberg-projekti (Project Gutenberg Europe). Samankaltainen on myös pohjoismainen Runeberg-projekti (Project Runeberg), jonka toimintaperiaate poikkeaa hiukan Gutenberg-projektista.[2] Suomalainen Projekti Lönnrot toimii yhteistyössä Gutenberg-projektin kanssa. Näiden lisäksi on olemassa paljon muitakin digitalisointiprojekteja.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Gutenberg-projekti.