Professori Ratigan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Professori Padraic Ratigan on fiktiivinen hahmo ja pääkonna Disneyn vuoden 1986 elokuvassa Basil Hiiri - Mestarietsivä. Ratigan on hiirimaailman versio professori James Moriartysta ja eräs kieroimmista Disneyn pahiksista. Hän on Basil Hiiren arkkivihollinen ja koska Basil on hiirimaailman Sherlock Holmes, heidän suhde on samanlainen kuin Holmesilla ja Moriartylla. Ratigan on suunnittelut ja toteuttanut monia rikoksia, mutta Basil on päässyt hänen jäljilleen ja pilannut ne. Basil on jo monta vuotta yrittänyt saada Ratiganin vankilaan, mutta tämä "rikosten Napoleon" on aina jotenkin onnistunut pääsemään Basilin ulottuvilta. Herrasmiesmäisesti käyttäytyvä Ratigan on rotta, mutta hän pitää itseään kuitenkin isona hiirenä. Vaikka Ratigan on yleensä rauhallinen, hän voi raivostua erityisesti jos häntä sanotaan viemärirotaksi. Ratigan on turmeltunut superkonna, joka osaa nauraa itselleen ja hän myös nauttii jokaisesta hetkestä, niin kuin konnan kuuluukin. Hän on erittäin herkkä suuttumaan, varsinkin jos Basil on taas sotkenut hänen suunnitelmansa tai jos häntä sanotaan rotaksi. Siitä huolimatta hän on huumorintajuinen, vitsikäs, hurmaava ja moniulotteinen pahis.

Moriartyn tapaan Ratiganillakin on monia kätyreitä, joista monet ovat hiiriä. Kätyreihin kuuluu myös vihreä lisko ja Liuhu-lepakko (engl. Fidget), joka joutuu tekemään usein likaiset hommat. Juoppohiiri Perttuli (engl. Bartholomew) kuului Ratiganin kätyreihin, mutta hänen sanottua juovuspäissään Ratigania "maailman suurimmaksi rotaksi", Ratigan syötti hänet lihavalle kissalleen Felicialle rangaistukseksi. Vaikka Ratigan elokuvassa on rotta, kirjassa Basil of Baker Street hän on hiiri, niin kuin Basil ja Dawson.

Elokuvassa Ratiganin aikomus on tehdä hänen suurin rikoksensa: hiirikuningaskunnan vallankaappaus. Suorittaakseen tämän hän aikoo korvata Englannin kuningattaren robottikopiolla, jonka on rakentanut hänen sieppaamansa lelukeksijä hra Leikinheimo (engl. mr Flaversham). Ratiganin käskystä Liuhu kidnappasi hra Leikinheimon, mutta hän ei huomannut Oliviaa, minkä takia Basil pääsi myöhemmin Ratiganin jäljille. Ratigan onnistuu saamaan Basilin ja tämän kumppanin Dawsonin ansaan, ja vangitsee heidät hiirenloukkuun, joka on osa hänen kehittämää tappolaitetta. Ratigan lähtee Buckinghamin palatsiin suorittamaan vallankaappaustaan, jättäen Basilin ja Dawsonin kuolemaan. He kuitenkin pakenevat Basilin matemaattisen nokkeluuden ansiosta ja lähtevät vapautetun Olivian kanssa Ratiganin perään. Ratigan ja hänen kätyrinsä vangitsevat kuningattaren ja korvaavat hänet robotilla, jonka kuuluu julistaa Ratigan uudeksi prinssipuolisokseen, antaen koko vallan hänelle. Basilin ansiosta Ratiganin suunnitelma menee pieleen, ja Ratigan pakenee Liuhun kanssa hänen ilmalaivallaan Olivia panttivankina. Basil lähtee Dawsonin ja hra Leikinheimon kanssa perään ja lopulta saavuttavat heidät takaa-ajon jälkeen. Silloin Ratigan pudottaa Liuhun Thames-jokeen ja hän todennäköisesti hukkui sinne. Ratigan jatkaa pakoaan, mutta törmää vahingossa Big Beniin. Big Benin sisällä Basil pakenee Olivian kanssa kellotornin huipulle, mutta onnistuu pelastamaan vain Olivian Ratiganin hyökätessään hänen kimppuunsa. Big Benin kellonviisareissa Basil ja Ratigan käyvät kovan taistelun, jossa Basil on tosin alakynnessä, kunnes Big Benin kello kumahtaa ja Ratigan menettää tasapainonsa ja putoaa Basilin kanssa tornista ja Ratigan kuolee, mutta Basil selvisi hengissä polkemalla ylös ilmalaivan polkimella. Ratiganin kuolemasta mainitaan myöhemmin sanomalehdessä. Sarjakuvatarinassa "Basil Hiiri ja Bengalin Silmän tapaus" paljastuu Ratigan kuitenkin selvinneen putoamisesta hänen viittansa ensin toimittua laskuvarjon lailla ja hänen sitten pudottua kadulla olleisiin heinäkärryihin. Tämä ei kuitenkaan ole välttämättä kanoonia.

Ratigan esiintyi myös Mikin klubi-sarjan jaksoissa "Donald's Lamp Trade" ja "House of Scrooge". Elokuvassa Oliver ja kumppanit Ratiganin kuva nähtiin Georgetten valokuvakokoelmassa. Ratiganin kuva nähtiin myös eräässä Nokkapokka-sarjan jaksossa kuuluisien rikollisten korttipakassa. Romaanissa Descendants: Isle of the Lost kerrotaan, että Ratigan on herätetty henkiin ja karkotettu Isle of the Lostille. Ratigan on usein yrittänyt mennä apulaisineen Ursulan omistamaan ravintolaan, mutta Ursula on häätänyt heidät pois joka kerta.