Andrew (prinssi)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Andrew
Yorkin herttua
Prince Andrew August 2014 (cropped).jpg
Syntynyt 19. helmikuuta 1960 (ikä 58)
Lontoo
Kansalaisuus Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta
Arvonimi Yorkin herttua
Puoliso Sarah Ferguson (1986–1996)
Vanhemmat Elisabet II
Prinssi Philip
Lapset Prinsessa Beatrice
Prinsessa Eugenie

Prinssi Andrew, Yorkin herttua (Andrew Albert Christian Edward Mountbatten-Windsor, s. 19. helmikuuta 1960) on Yhdistyneen kuningaskunnan kuningattaren Elisabet II:n ja prinssi Philipin kolmas lapsi ja toinen poika.[1] Vuodesta 1986 Yorkin herttuan arvonimeä kantanut Andrew on kruununperimysjärjestyksessä kuudentena vanhemman veljensä Walesin prinssi Charlesin sekä tämän lasten ja lastenlasten jälkeen.

Nuorena prinssi Andrew palveli laivastossa ja osallistui muun muassa Falklandin sotaan helikopterilentäjänä. Hän jäi eläkkeelle Royal Navysta täysinpalvelleena kommodorin (Captain) arvolla vuonna 2003.

Prinssi Andrew oli naimisissa Yorkin herttuatar Sarahin kanssa vuosina 1986–1996. Pari sai kaksi lasta:

Herttuapari erosi ystävinä, ja herttuatar Sarah asuu yhä herttuan kotona Sunninghill Parkissa. Heidän kaavaillaan avioituvan uudestaan.[2]

Nykyisin prinssi Andrew työskentelee Ison-Britannian kauppa- ja teollisuusministeriössä Yhdistyneen kuningaskunnan erityisedustajana kansainvälisessä kaupankäynnissä ja sijoittamisessa.

Tammikuussa 2015 Yhdysvalloissa käynnissä olevan seksuaalirikosjutun dokumentteihin liitettiin prinssi Andrew’n nimi. Hänen väitettiin käyttäneen hyväkseen alaikäistä henkilöä ihmiskauppaan liittyvässä tapauksessa 2000-luvun alussa. Häntä vastaan ei ole kuitenkaan nostettu virallista syytettä.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Edeltäjä:
Prinssi Harry
Yhdistyneen kuningaskunnan kruununperimysjärjestys
6.
Seuraaja:
Prinsessa Beatrice
Tämä kuninkaalliseen henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.