Priapismi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Priapos

Priapismi, priapismus eli kestoerektio (kreik. πριαπισμός) on siittimen tai klitoriksen pitkään jatkuva erektio, joka ei yleensä liity kiihottumistilaan. Priapismi on yleensä kivulias.[1] Mikäli tila jatkuu yli neljä tuntia, paisuvaiskudos voi vaurioitua pysyvästi hapenpuutteen takia. Priapismia voivat aiheuttaa jotkin yleissairaudet, masennuslääkkeet[2][3] sekä erektiohäiriölääkkeiden tai anabolisten steroidien väärinkäyttö.[4] Priapismi katsotaan pikaista hoitoa vaativaksi tilaksi. Aikainen hoito voi pelastaa siittimen tai klitoriksen ja sen toimintakyvyn.

Priapismi on saanut nimensä kreikkalaisesta hedelmällisyyden jumalasta Priapoksesta.[5]

Syitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jotkin masennuslääkeaineet kuten tratsodoni [2] ja essitalopraami [3] voivat aiheuttaa priapismia. Sairaus voi myös liittyä leukemiaan tai sirppisoluanemiaan. Erektiohäiriön tapaan joidenkin yleissairauksienkin epäillään olevan syynä priapismiin. Syy voi olla myös itse erektiohäiriön hoito ja esim. sen lääkkeiden yliannostus.

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mitä nopeammin priapismi hoidetaan, sitä helpommin se laukeaa. Kotihoitona voidaan kokeilla kylmää suihkua, kyykistelyä tai portaissa liikkumista. Jos näillä ei ole vaikutusta, on hakeuduttava pikaisesti lääkäriin.[5] Sairaalassa kivulias erektio hoidetaan ruiskuttamalla paisuvaiseen 10 mg etilefriiniä, jolla tilanne yleensä laukeaa. Jos tämä ei auta, imetään siittimessä paikallaan seisova laskimoveri pois tai tekemällä leikkaus laskimoiden välille. Jos verta ei poisteta, se hyytyy paisuvaiseen.[6] Noin joka toisella hoito ei kuitenkaan tehoa toivotulla tavalla. Tällöin tila johtaa paisuvaisen hapenpuutteesta seuraavaan kudoksen arpeutumiseen ja impotenssin eli erektiohäiriön pysyvään muotoon. Mahdollista on myös kuolio, joka johtaa siittimen amputointiin.[7]

Priapismi naisilla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Priapismia voi esiintyä myös naisilla, tilaa kutsutaan klitorismiksi (latinan clitorismus ja kreikan κλειτορίς kleitoris + -ισμός ismos). Tällöin on kyse klitoriksen jatkuvasta ja kivuliaasta kiihoitustilasta. Sanaa käytetään myös klitoriksen epänormaalista suurentumisesta. Klitorismi on priapismin tavoin kivulias tila.[8] Klitorismi voi johtaa pysyvään orgasmikyvyttömyyteen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Priapismi tohtori.fi. Viitattu 18.3.2007.
  2. a b Masennuslääkkeet ja litium. http://www.medicina.fi/fato/23.pdf
  3. a b PAKKAUSSELOSTE. Cipralex (essitalopraami). http://spc.nam.fi/indox/nam/html/nam/humpil/2/393592.pdf
  4. Juha-Pekka Keskimäki: Anaboliset aineet, väärinkäyttö ja haittavaikutukset. Syventävien opintojen kirjallinen työ, Huhtikuu 1999
  5. a b Satu Vesalainen: Katsaus miehen seksuaalielämän häiriöihin urologiselta näkökannalta Mehiläinen. Viitattu 18.3.2007.
  6. Miehen seksuaalitoimintojen häiriöt: Pitkittynyt erektio ja priapismi duodecimlehti.fi. Viitattu 8.6.2010.
  7. Mikä on priapismi? kookas.fi. Viitattu 8.6.2010.
  8. Clitoral Priapism (englanniksi)