Preerianaurulokki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Preerianaurulokki
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Eukaryootit Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Rantalinnut Charadriiformes
Heimo: Lokit Laridae
Suku: Larus
Laji: pipixcan
Kaksiosainen nimi

Larus pipixcan
Wagler, 1831

Synonyymit

Leucophaeus pipixcan

Katso myös

  Preerianaurulokki Wikispeciesissä
  Preerianaurulokki Commonsissa

Preerianaurulokin muna.

Preerianaurulokki (Larus pipixcan) on mustapäinen lokki, joka kuuluu rantalintujen lahkoon. Lajin nimesi Johann Georg Wagler 1831.

Koko ja ulkonäkö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnun pituus on 32–36 cm ja paino 250–300 g. Juhlapukuisen vanhan linnun pää on musta, silmän ympärillä on valkoinen rengas ja nokka on tummanpunainen. Siivet ovat päältä harmaat ja uloimmissa käsisulissa on mustavalkeat kärjet. Vatsapuoli on usein vaaleanpunainen. Nuoren linnun siivet ovat päältä tummat, pyrstö on tumma ja pään sivuilla tummat lautumat.

Preerianaurulokki pesii Kanadassa ja Yhdysvaltain pohjoisosien sisämaassa järvillä ja soilla. Maailman populaation koko on 470 000–1,5 miljoonaa yksilöä. Pesimäajan ulkopuolella se oleskelee valtamerillä ja talvehtii Etelä-Amerikan rannikon edustalla Chilestä Ecuadoriin. Tavataan satunnaisesti Euroopassa. Suomessa laji on tavattu kahdesti: 31.5.1997 ja 14.11.1999 Oulussa.

Elinympäristö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pesii yhdyskunnittain järvillä ja soilla. Oklahoman Salt Plainsin suojelualueella pesi 3 miljoonaa yksilöä vuonna 1950, mutta vain 60 000 yksilöä vuonna 2003. Yhdyskunta on herkkä häiriöille pesinnän alkuvaiheessa.

Lisääntyminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sukukypsä 2-vuotiaana. Yksiavioinen. Pesä on maassa tai kelluvalla ruokolautalla, ja siinä on 2–4 munaa, joita haudotaan 23–26 päivää.

Syö kaikenlaisia vedessä eläviä pikkueläimiä.

  1. BirdLife International: Larus pipixcan IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 31.5.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.