Postilaatikko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Postilaatikoita telineessä.

Postilaatikko on rakennuksen ulkopuolella, yleensä tien varressa oleva laatikko, johon vastaanottajan posti jaetaan.[1]

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Postilaatikot sijaitsevat usein teiden varsilla, postilaatikkotelineeseen, tolppaan tai johonkin muuhun niitä varten tehtyyn rakennelmaan kiinnitettynä. Laatikot ovat yleensä muovisia, metallisia tai joskus puisiakin. Tyypillisessä muovisessa laatikossa on kaksiosainen kansi, ulompi sateensuojana ja sisempi varustettu postiluukulla. Metalliset laatikot ovat usein lukittavia. Postilaatikon tärkeä osa on postinsaajan nimi ja osoite, tavallisesti laatikon kannessa tai etuseinässä. Erityisesti omakotitaloalueilla on toisinaan laatikoita, joissa ei ole minkäänlaisia merkintöjä, mikä vaikeuttaa postinjakelua.

Sijoittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moottorisahalla tehty karhuveistos postilaatikkotelineenä maaseututalossa.

Omakotitaloalueilla postilaatikot ovat usein tontin rajalla tai erikokoisissa laatikkoryhmissä tien varrella. Rivitaloalueilla ne ovat yleensä aina laatikkoryhmissä esimerkiksi parkkipaikkojen alueella. Kerrostaloissa postit jaetaan ovessa sijaitsevan postiluukun kautta asuintilaan tai alakerrassa oleviin postilaatikoihin. Postilaatikoiden sijoittelusta ja malleista on olemassa Viestintäviraston ohjeet, mutta niiden rakentamisessa voi kuitenkin käyttää myös mielikuvitustaan. Aikoinaan yleisimpiä postilaatikoita oli ns. heittopostilaatikko, johon posti heitettiin ohi ajavasta postiautosta.

Sähköpostilaatikko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Postilaatikko-termi on otettu käyttöön myös sähköpostin yhteydessä, tarkoittamaan saatujen ja lähetettävien viestin talletukseen käytettäviä tiedostorakenteita. Tässä yhteydessä postilaatikot usein nimetään ja ryhmitellään esimerkiksi viestien päivämäärän, lähettäjien tai sisältöjen perusteella.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. postilaatikko. Kielitoimiston sanakirja. Helsinki: Kotimaisten kielten keskus, 2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]