Postilaatikko

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Moottorisahalla tehty karhuveistos postilaatikkotelineenä maaseututalossa.

Postilaatikko on yleensä laatikko, johon jaetaan osoitteellista postia ja mahdollisesti ilmaisjakelulehtiä tai mainoksia. Katso myös kirjelaatikko.

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Postilaatikot sijaitsevat usein teiden varsilla, postilaatikkotelineeseen, tolppaan tai johonkin muuhun niitä varten tehtyyn rakennelmaan kiinnitettynä. Laatikot ovat yleensä muovisia, metallisia tai joskus puisiakin. Tyypillisessä muovisessa laatikossa on kaksiosainen kansi, ulompi sateensuojana ja sisempi varustettu postiluukulla. Metalliset laatikot ovat usein lukittavia. Postilaatikon tärkeä osa on postinsaajan nimi ja osoite, tavallisesti laatikon kannessa tai etuseinässä. Erityisesti omakotitaloalueilla on toisinaan laatikoita, joissa ei ole minkäänlaisia merkintöjä, mikä vaikeuttaa postinjakelua. Viestintäviraston määräys sijoituksesta. https://www.viestintavirasto.fi/attachments/maaraykset/Viestintavirasto612011M.pdf Posti Groupin sijoittelusuositus. http://www.posti.fi/postipalvelee/jakelu/sijoittaminenjaryhmittely.html

Sijoittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Omakotitaloalueilla postilaatikot ovat usein tontin rajalla tai erikokoisissa laatikkoryhmissä tien varrella. Rivitaloalueilla ne ovat yleensä aina laatikkoryhmissä esimerkiksi parkkipaikkojen alueella. Kerrostaloissa postit jaetaan ovessa sijaitsevan postiluukun kautta asuintilaan tai alakerrassa oleviin postilaatikoihin. Postilaatikoiden sijoittelusta ja malleista on olemassa Viestintäviraston ohjeet, mutta niiden rakentamisessa voi kuitenkin käyttää myös mielikuvitustaan. Aikoinaan yleisimpiä postilaatikoita oli ns. heittopostilaatikko, johon posti heitettiin ohi ajavasta postiautosta. Lähteviä kirjeitä varten on olemassa Postin ylläpitämiä kirjelaatikoita. Perinteisten keltaisten kirjelaatikoiden rinnalle otettiin helmikuussa 2011 käyttöön siniset kirjelaatikot 1.luokan postia varten. Kahden kirjelaatikon avulla parannetaan postin kulku- ja lajittelunopeutta.

Sähköpostilaatikko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Postilaatikoita rivissä telineessä.

Postilaatikko-termi on otettu käyttöön myös sähköpostin yhteydessä, tarkoittamaan saatujen ja lähetettävien viestin talletukseen käytettäviä tiedostorakenteita. Tässä yhteydessä postilaatikot usein nimetään ja ryhmitellään esimerkiksi viestien päivämäärän, lähettäjien tai sisältöjen perusteella.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta postilaatikko.