Porin puuvillatehtaan palo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Porin puuvillatehdas vuonna 2010. Palossa tuhoutunut kutomo sijaitsi oikealla näkyvän tornin takana.

Porin puuvillatehtaan palo oli aikanaan Suomen sodanjälkeisen historian tuhoisin tulipalo. Palo syttyi Porin Puuvillan kutomossa 20. toukokuuta 1981, ja sen taloudelliset vahingot kohosivat noin 100 miljoonaan markkaan. Vuoden 2011 rahassa laskettuna vahingot ovat lähes 42 miljoonaa euroa. [1] Tulipalo oli vuoden suurin tehdaspalo koko Euroopassa. [2] Henkilövahinkoja se ei kuitenkaan vaatinut.

Palon syttyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Porin puuvillatehdas sijaitsee aivan kaupungin keskustan tuntumassa Kokemäenjoen pohjoisrannalla. Yritys oli perustettu 1898, palossa tuhoutunut kutomo oli valmistunut vuonna 1900. Kutomo oli suorakaiteen muotoinen 203 metriä pitkä ja 58 metriä leveä avonainen tehdassali.

Tehdassalissa oli yhteensä 360 kutomakonetta, joista yhden sähkömoottori syttyi tuleen 20. toukokuuta 1981 noin klo 21.20. Liekit levisivät nopeasti koneen yläpuolella olevaan liikkuvaan pölynkeräimeen. Siitä tulipalo eteni kattorakenteisiin. Samalla syttyi myös lattialla ja ulkoseinän tiilisaumoissa oleva pöly. Työntekijät yrittivät aluksi sammuttaa paloa onnistumatta kuitenkaan siinä.

Katossa ollut kiskoilla liikkuva pölynkeräin onnistui levittämään tulta hetken aikaa ympäri tehdassalia ennen kuin se pysäytettiin. Palon leviämistä vauhditti myös kutomon epäkuntoinen sprinklerijärjestelmä. Ensimmäiset sprinklerit alkoivat toimia vasta 20 minuuttia palon syttymisen jälkeen. [3] Hälytys palokunnalle annettiin noin 6–7 minuutin kuluttua tulipalon syttymisestä, ja se saapui paikalle viittä minuuttia myöhemmin.

Sammutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paloa olivat sammuttamassa Porin palolaitoksen lisäksi Porin VPK, Uudenkoiviston VPK sekä kaikki kaupungin tehdaspalokunnat sekä naapurikuntien palokuntia. Parhaimmillaan paikalla oli samanaikaisesti yli 170 palomiestä.

Sammutustöitä vaikeutti huomattavasti, että kattorakenteita oli korjattu useaan otteeseen vuosikymmenten aikana. Uutta oli aina rakennettu vanhan päälle; kattoa purkavilla palomiehillä oli vastassaan useita kerroksia puurakenteita, peltiä ja lasivillaa. Sisäkatolla oli avonaisia onteloita, jotka olivat vuosien saatossa keränneet ruudin lailla syttyvää puuvillapölyä. Lisäksi katossa ei ollut minkäänlaisia savunpoistoluukkuja, joten sammuttaminen rakennuksen sisällä oli erittäin vaikeaa.

Ponnistelut kutomon pelastamiseksi epäonnistuivat, ja 11 tuntia palon syttymisen jälkeen kaikki voimat keskitettiin viereisen kehräämön suojelemiseen. Lopulta kello 13 iltapäivällä ilmoitettiin palon olevan hallinnassa, ja tehtaan muut osat onnistuttiin säästämään liekeiltä.

Seuraukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tulipalon johdosta lomautettiin välittömästi yhteensä 250 työntekijää, ja 150 sai lomautusvaroituksen. Kutomon palo oli myös vaikuttamassa koko puuvillatehtaan lopettamiseen. Toimintoja alettiin vähentää heti palon jälkeen. Lopullisesti tehdas sulki ovensa vuonna 1994.

Nykyään Porin Puuvillan tiloissa toimii muun muassa Porin yliopistokeskus sekä useita eri alojen yrityksiä. [4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]