Uudenkoiviston VPK

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Uudenkoiviston VPK:n sammutusauto.

Uudenkoiviston Vapaaehtoinen Palokunta ry on Porissa toimiva Satakunnan Pelastuslaitoksen sopimuspalokunta, joka on perustettu vuonna 1900. Sen toimitilat sijaitsevat Uudenkoiviston kaupunginosassa Viilanhakkaajankadulla. Hälytysosaston lisäksi palokunnassa toimivat nais-, nuoriso-, veteraani- ja tukiosasto[1].

Uudenkoiviston VPK:n perustaja on Oskar Dunder. VPK:n perustamisen aikaan toiminta-alue oli laaja käsittäen mm. tuolloin Ulvilaan kuuluneet Koiviston kartanon, Vanhakoiviston ja laajan Uusikoiviston alueet. Varojen kerääminen ja avustusten saaminen on ollut edellytys palokunnan säilymiselle[2].

Uudenkoiviston VPK:n hälytysosasto heräteltiin uudelleen henkiin 2000-luvun taitteessa. Tällöin palokunnalla oli käytössään vuosimallia 1961 oleva De Soto Power Wagon. Vuonna 2005 kalustoa saatiin pari vuosikymmentä uudemmaksi, kun hälytysosasto sai käyttöönsä Porin Palolaitoksen vanhan Moni-Sisu -sammutusauton[2]. Vuoteen 2021 saakka hälytysosastolla oli käytössään vuosimallia 1997 oleva Scania-sammutusauto, kunnes Satakunnan pelastuslaitos luovutti palokunnan käyttöön vuosimallia 2007 olevan Scania P340 -ajoneuvon. Lisäksi palokunnalla on vuoden 2009 Volkswagen Caravelle -miehistönkuljetusauto[3].

Palokunnan tontilla on myös vuokrattava juhlatila.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Uudenkoiviston VPK tietoja uudenkoivistonvpk.com. Viitattu 16.2.2024.
  2. a b Uudenkoiviston VPK historia uudenkoivistonvpk.com. Viitattu 16.2.2024.
  3. Uudenkoiviston VPK Kalusto uudenkoivistonvpk.com. Viitattu 16.2.2024.